Blog 19/02

Videograaf Bob over livestream: “Dit wordt de toekomst’’

Livestream is al een tijdje in opkomst en wordt ook dit jaar in meerdere trendrapporten genoemd. Maar waarom zou je livestreamen op je evenement? Wat is de toegevoegde waarde? Onze videograaf Bob vertelt je alles!

LIVESTREAM VERSUS LIVE REGISTRATIE

“Eerst even een belangrijk onderscheid binnen video: naast livestreamen kun je een event ook live registreren.’’ Bob legt uit: “Bij een livestream kijk én luister je direct mee via internet. Het beeld is – simpel gezegd – voor iedereen met internet beschikbaar. Bij live registratie zien alleen de gasten op het evenement de beelden. Wat de videograaf filmt zie je direct op de schermen in de locatie, dit zie je bijvoorbeeld vaak tijdens concerten. Bij beide vormen wordt het beeld tegelijk met het uitzenden opgenomen, waardoor je de video’s later nog kunt gebruiken.”

OVER BOB


Bob Eijck is videograaf en eigenaar van videobedrijf Oakfield Media. Met meer dan 10 jaar ervaring in het vak kletst Bob met liefde de oren van je hoofd over video. Naast dat hij zelf video’s maakte begon hij vanwege zijn technische kennis als freelancer bij een livestreampartij. Hij bouwde genoeg kennis op om met een eigen team te gaan livestreamen.

“Livestream laat juist het pure, menselijke zien” 

VER WEG, MAAR TOCH DICHTBIJ

Wanneer besluit je te gaan livestreamen? Wanneer zet je die stap? “Voordat je aan het grote werk begint kan live registratie een goede eerste stap zijn.” Hij vertelt enthousiast: “Het is echt een meerwaarde voor je evenement. Je houdt de aandacht van de gasten vast, want door beelden op grote schermen te tonen, kunnen bezoekers alles volgen. Ook wanneer ze achterin de zaal zitten. Een cameraman is in twee seconden op de juiste plek, zo mist de gast niks. Waar je ook zit in de zaal, je hoeft je niet meer in gekke bochten te wringen om het podium te kunnen zien. Via het scherm ben je er altijd bij. Live registratie is een extra service die je de bezoeker biedt.” Daarnaast kan het ook een leuke vorm van entertainment zijn. Zo hadden we laatst bij DeFabrique een illusionist bij de entree staan. Wanneer je binnen was kon je op het scherm ook nog zien wat er buiten gebeurde.

FOMO

“Een extra stap is dan het internet opgaan met livestream. Het voordeel van een livestream is dat je overal bereikbaar bent. Overal ter wereld, op elke plek: met één druk op de knop kunnen mensen je evenement volgen.’’ Vooral voor internationale bedrijven is dit handig, want werknemers hoeven niet over te vliegen en kunnen er toch bij zijn. Bob: “Het beeld is live, dus super actueel. Daarnaast ga je een bepaalde tijd online waardoor kijkers echt gaan klaar zitten voor je livestream. Het is eigenlijk een soort tv kijken. Het beeld is uniek en beperkt beschikbaar voor hen, dat geeft de livestream extra lading. Het roept een gevoel op dat je het niet wil missen, dat wordt ook wel The Fear Of Missing Out (FOMO) genoemd. “Livestream brengt wel kosten met zich mee door de aanwezigheid van een regisseur en het audiovisuele stuk, dus houd daar rekening mee.’’

WEG MET HET PERFECTE PLAATJE

Volmaakt is uit, echt is in: dat vat de tijdgeest van 2019 perfect samen. “Daarom groeit livestream ook! Een aftermovie is altijd mooi en gelikt. Dat is leuk, maar niet om de hele tijd naar te kijken. Livestream laat juist het pure, menselijke zien. Gaat er iets fout? Geen probleem! Kijkers zien gewone mensen waarmee ze zich kunnen identificeren. Echtheid, daar draait het om.” Bob zegt overtuigend: “Dit wordt de toekomst!’’ Bekijk hieronder de livestreamimpressie van Oakfield Media.
WAARDEVOLLE CONTENT

Livestream of live registratie heeft niet alleen toegevoegde waarde op de dag zelf, maar ook nog lang daarna. “Je hebt beeldmateriaal van hoge kwaliteit inclusief heldere audio.” Een videograaf overlegt ook altijd de hoeken en shots die gefilmd worden. Door de afwisseling blijft het beeld leuk om naar te kijken. Bob: “Je hebt dus waardevolle content die je nog jaren kan gebruiken. Daarnaast kun je de video direct als herinnering meegeven aan de spreker.” Hij voegt toe: “We gaan naar een generatie die minder leest en meer kijkt hierdoor groeit het belang van beeld. Video beweegt en geeft meer prikkels waardoor de inhoud beter overkomt.’’ Je kan ook interactie toevoegen aan een livestream. Zo kunnen kijkers vragen stellen, polls beantwoorden of reageren met een vaste hashtag. Hierdoor kunnen mensen ook nog actief meedoen tijdens het kijken.

“Livestream biedt waardevolle content die je nog jaren kan gebruiken”

LIVESTREAM VERSTERKT LOVE FOR LIVE

Er wordt soms gezegd dat livestream het einde betekent van echte ontmoetingen. Wat vindt Bob daarvan? “We zijn nog niet zover. Livestream is juist een toevoeging aan je evenement én een oplossing voor genodigden die er niet bij kunnen zijn. Een evenement is een beleving, dat mis je voor een deel via livestream. Je mist een ervaring: je wil ruiken, voelen, zien, horen en proeven. Een livestream zorgt er juist voor dat mensen enthousiast worden en er de volgende editie écht bij willen zijn. Uiteindelijk bedenk je zelf wat de meerwaarde van livestream is voor je bedrijf.”

 

Delen: