Blog 17/06

Burning Man populair thema voor bedrijfsfeesten

Ben je op zoek naar een uniek thema voor je bedrijfsfeest? Eén waarmee je jouw gasten echt kunt verrassen? Dan hebben we inspiratie voor je! Het thema Burning Man is razend populair. We vertellen je waarom en hoe je het organiseert.

WAT IS BURNING MAN?

Burning Man is een Amerikaans festival dat jaarlijks wordt georganiseerd in de Black Rock Desert, Nevada. De omgeving bestaat voor het grootste deel uit bergen en woestijn. Elk jaar verrijst er midden in dit ruige landschap een surrealistische stad genaamd Black Rock City. Qua faciliteiten is hier vrijwel niks. Je moet hier zelf zorgen voor een onderkomen en voedsel. Als festivalbezoekers ben je op elkaar aangewezen, daarom vindt er bijvoorbeeld ook veel ruilhandel plaats. Een week lang vind je op deze plek wilde feesten, kunst, verschillende activiteiten en bijzondere gebeurtenissen. De tijdelijke stad heeft een C-vorm. Hierin vind je verschillende straten. Ze lopen evenwijdig aan elkaar en vormen steeds groter wordende halve cirkels. In elke straat vind je een ander themakamp. Dit bijzondere festival trekt jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers. 

Burning Man bedrijfsfeest
Impressie Burning Man

WAAR DRAAIT BURNING MAN OM?

Tijdens Burning Man draait het om het opbouwen van een gemeenschap waar iedereen welkom is en waar iedereen zichzelf kan zijn. Hier kan en mag alles. Het festival wordt gezien als de ultieme plek om je onder te dompelen in muziek, kunst, liefde en zelfexpressie. Het festival kent bijvoorbeeld ook geen programmering, wel een jaarlijks thema. Wel zijn er een aantal belangrijke feesten, activiteiten en kunstinstallaties, maar daarbuiten ligt de nadruk vooral op samenkomen. De traditionele afsluiter van het festival is altijd het in de brand steken van de metershoge, houten pop ‘Burning Man’. Zie het als een soort vreugdevuur.

WAAROM IS DIT THEMA NU POPULAIR?

Dat vroegen wij ons ook af! Inmiddels is het team van DeFabrique al meer dan 20 jaar ervaren in het organiseren van themafeesten. Burning Man zagen wij nog niet eerder terug, maar we kunnen het wel verklaren. In de event trends voor 2022 las je al dat festivalisering dit jaar een trend is. Vooral de kern van festivals is interessant voor de zakelijke markt: een ontspannen sfeer waar je op eigen tempo je zelf gekozen programma kunt volgen. Daarnaast heeft het thema Burning Man een mooie symboliek. Na twee coronajaren is het tijd om de irritaties en het verdriet uit het verleden te verbranden en positief vooruit te kijken. Ook draait Burning Man dus om vrijheid, samen komen, feestvieren en een omgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Als werkgever is dit een omgeving die je voor jouw gasten wil creëren en een belangrijke boodschap om mee te geven.

Burning Man bedrijfsfeesten

CHECKLIST BURNING MAN BEDRIJFSFEEST

En, enthousiast geworden? Zie je het wel zitten om dit thema door te voeren op jouw bedrijfsfeest? Dan hebben we hieronder vast een checklist voor je opgesteld. Deze elementen mogen écht niet ontbreken op jouw Burning Man bedrijfsfeest.

1. DE HOUTEN POP

Dé icoon van het festival kan natuurlijk niet ontbreken! Het in de fik steken hiervan is op een evenementenlocatie misschien niet zo’n goed idee, maar de houten pop moet zeker onderdeel zijn van de aankleding. Geef de Burning Man – net zoals in Amerika – een centrale plek, zoals bijvoorbeeld bij de ingang of ga voor een centrale plek midden in de ruimte. 

Burning Man bedrijfsfeesten

2. VUUR

Denk je aan Burning Man, dan denk je aan vuur. Hoe gaaf zou het zijn om dit terug te laten komen op jouw evenement? Dit kan in de vorm van vuurspuwers, theatervuurwerk of vuurtonnen bij de ingang. Raadpleeg hierbij altijd de expertise van de locatie. Veiligheid boven alles!

3. LASERSHOW

Zeven dagen feest, dat is Burning Man. Op het immense festivalterrein vind je de meest uiteenlopende feesten. Tijdens verschillende feesten worden gasten getrakteerd op de meest uiteenlopende licht- en lasershows. Iets wat je mooi kan laten terugkomen op jouw evenement.

Burning Man bedrijfsfeesten

4. EYECATCHERS

Op Burning Man vind je altijd enorme kunstinstallaties. Imposante, metershoge werken in het midden van de woestijn. Zo’n eyecatcher kan niet ontbreken in de ruimte. Het hoeft niet direct een kunstwerk te zijn, maar kies wel voor een object met een ‘wow’. 

5. VEELZIJDIG PROGRAMMA

Als festivalbezoeker kun je je elk moment van de dag laten imponeren door de meest uiteenlopende feesten, activiteiten en optredens. Het gaat dag en nacht door. Zorg daarom tijdens het bedrijfsfeest voor een veelzijdig programma met verschillende artiesten en activiteiten.

 Burning Man bedrijfsfeesten
Fotograaf: Nico Alsemgeest

6. AANKLEDING

Breng met behulp van aankleding het ‘woestijngevoel’ over op je gasten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze traditionele tent? Dit soort tenten werden veel gebruikt om door de Sahara te trekken en passen perfect bij de sfeer van jouw bedrijfsfeest. Daarnaast geven dit soort plekken gasten ook de mogelijkheid om met elkaar de verbinding te zoeken.

7. DRESSCODE

Vraag je gasten om zich in de dresscode Burning Man te kleden. Op het festival kan iedereen dragen wat hij of zij wil. Denk aan veel glitters, veren, maskers en cowboystyle. Op het internet vind je genoeg inspiratie!

Delen: