Organisaties in diverse sectoren van het jeugddomein hebben dezelfde uitdagingen op het gebied van (digitale) innovaties. Professionals, (IT)-managers en bestuurders uit de jeugdgezondheidszorg maakten tijdens de tweede editie van Samen Toekomst Maken kennis met bestaande innovaties, deelden ervaringen en hielpen elkaar op weg om ‘anders’ te innoveren en het jeugddomein een boost te geven. Want: juist in deze tijd neemt digitale zorg een vlucht. Het was flink schakelen voor de organisatie. Het oorspronkelijke plan was een fysiek evenement, net als de eerste editie. Vanwege de coronamaatregelen werd het evenement omgevormd van een fysiek, hybride naar uiteindelijk een online editie.
De jeugd is de toekomst, dus investeren en innoveren in jeugdgezondheidszorg is van groot belang. Het online programma was vóór en door professionals uit het gehele jeugddomein. Vooraf werd er tijdens twee pre-events extra kennis gedeeld. Op de dag zelf konden deelnemers vanuit huis acht workshops bijwonen rondom de thema’s: karakters, vakmanschap, ruimte creëren en welzijn & gezondheid. Er werd onder andere ingegaan op vragen als: hoe kunnen we samen met designers innovaties ontwerpen, vormgeven en organiseren? Hoe kunnen we digitale innovaties daarbij benutten? Wat betekent datasturing? Welke tools en ontwikkelingen zijn van belang? Welke ethische vragen komen daarbij om de hoek kijken? Het evenement bood de mogelijkheid dieper in te gaan op deze vragen en te leren van andere experts.
Ook kregen de winnaars van de hackathon aan het begin van het evenement de ruimte om hun ideeën te pitchen. Deelnemers konden stemmen op het volgens hen winnende idee. Om ook vanuit huis verrast te blijven werd er gelivestreamd vanuit de Perserij en Copraloods. Elke ruimte had een eigen regisseur en moderator. Online bezoekers konden via een online platform switchen tussen de sessies en vragen stellen aan sprekers.
DeFabrique heeft heel goed met ons meegedacht hoe we ondanks alle maatregelen toch een sterk en verrassend event konden neerzetten. De sfeer die je vanuit De Fabrique zelfs online over kunt brengen is uniek en we kijken dan ook met een heel goed gevoel terug op Samen Toekomst Maken 2020.
Wat is een event waar de toekomst centraal staat zonder een speeltuin? Daarom konden deelnemers tijdens de lunch terecht op de virtuele Playground. Hier kon je kennis maken met de allernieuwste (technologische) innovaties en ervaren hoe de toekomst eruit kan zien. Op de landingspagina klikte je op een innovatie waar je meer over wilde weten en kwam je direct in een online bijeenkomst terecht waar de innovatie werd gepresenteerd.
Fotografie door: Hanne Peerenboom