Direct telefonisch contact+31 (0)30 240 40 30

Livestream

Cultuur in Actie

  • 7 dagen
  • 48 uur
  • 20 presentatoren
  • 421 gasten
  • 620.387 deelnemers

Langste talkshow ooit

Zeven dagen lang, tien uur per dag streek de Nederlandse kunst-, cultuur- en entertainmentsector neer in de Copraloods voor een wel hele bijzondere livestream. Eén van de initiatiefnemers Johanna ter Steege vertelt: “De culturele sector is hard geraakt door de coronacrisis. Via deze weg vragen we om een bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek en zorgen we voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.” Tijdens deze zogenoemde ketendemonstratie kwam bekend en onbekend Nederland naar DeFabrique om één luide stem te vormen.

Over Cultuur in Actie

Cultuur in Actie is een ketendemonstratie die aandacht vraagt voor het belang van de Nederlandse culturele sector nu deze door het coronavirus is stilgelegd.

Stampvol digitaal Malieveld

Omdat verzamelen op het Malieveld niet mogelijk was, werd er onder het puntdak van onze voormalige kokosnotenopslag een livestreamstudio gebouwd waar presentatoren als Paul de Leeuw, Irene Moors en Richard Groenendijk bekend en onbekend Nederland aan tafel ontvingen om te praten over het belang van cultuur. Alle 421 gasten zetten namens hun achterban een handtekening op de muur. Het aantal deelnemers steeg en het digitale Malieveld kwam steeds voller te staan. Na 84 uur livestreamen stonden er 620.387 deelnemers op de teller en is Cultuur in Actie de grootste demonstratie ooit.

Cultuur in Actie begon als grassrootbeweging uit onvrede met de manier waarop onze Overheid de waarde van de sector inschat en steunt. We zijn overvallen door het succes en de manier waarop de sector zich als geheel heeft verzameld op één podium in DeFabrique. Wij willen DeFabrique heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van dat prachtige podium. De gastvrijheid en hulp werden ontzettend gewaardeerd en we hadden geen betere plek voor onze actie kunnen wensen.
Marc Pos (Mede-initiatiefnemer en producent/regisseur)
Marc Pos (Mede-initiatiefnemer en producent/regisseur)

Meer informatie over dit evenement of zelf een evenement organiseren?

Neem contact met ons op

Het verhaal leeft voort

Bij zoveel mogelijk aandacht hoort een zo groot mogelijk bereik. De ketendemonstratie was daarom niet alleen via de livestream op de website te bekijken, maar werd ook opgenomen om blijvende content te maken en verspreiden. Van brandweerman Sam tot Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en van Simone Kleinsma tot Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland: elk optreden en gesprek is online te zien en werd naar de gasten verstuurd, zodat ze het met eigen volgers kon delen. Hoe meer mensen van de actie hoorden, hoe beter. De livestream is voorbij, maar de boodschap leeft nog steeds voort!

Fotografie door: Tessa Veldhorst en Tom Sebus

Cultuur in Actie
Cultuur in Actie
Cultuur in Actie
Cultuur in Actie
Cultuur in Actie
Cultuur in Actie

Team DeFabrique

Esmee Veldman
Rochelle Scholtens
Martin Bogaerds