6x het belang van een regisseur

De grote dag breekt aan: het evenement. Alle in het voortraject gestopte tijd, liefde en energie komt vandaag samen. Hier. Hier op het podium gaat het gebeuren. De kracht van live! Spannend, want je krijgt maar één kans om gasten te raken. Eén kans die bij jou zorgt voor rondtollende stresshormonen. Want wat als er iets fout gaat? Dat klinkt als een nachtmerrie! Ontzorg jezelf en geef de regie op en rondom het podium uit handen. Professional Frans Huijsmans vertelt waarom regisseurs onmisbaar zijn om op het moment suprême impact te maken.

Frans: “Een regisseur, ook showcaller genoemd, is tijdens het podiumprogramma de spin in het web. Van licht, tot powerpoints tot aan entertainment: ik zorg dat alles op en rondom het podium strak verloopt.’’ Om deze zes redenen is het krachtig om een regisseur in te zetten:

  1. Ontzorg jezelf

Er is niets lastigers dan het uit handen geven van een evenement waar 110 procent van je energie in zit. Durf je dit toch te doen? Dan geef je jezelf een groot cadeau! “Doordat een regisseur het aanspreekpunt is voor iedereen op en rondom het podium loop je zelf niet over van informatie. Nu kun jij je focussen op andere taken, want die zijn er nog genoeg! Een regisseur zorgt ervoor dat jij ook nog eens relaxter kan genieten van de live beleving’’, vertelt Frans.

  1. Regie regelt de praktische zaken

Een regisseur is op het moment suprême verantwoordelijk voor alle instartjes op en rondom het podium. Of het nou een openingsshow of een subsessie is: hij zorgt dat het vlekkeloos verloopt. “De regisseur handelt de praktische zaken af. Denk hierbij aan: welke lamp moet aan? Welke sheet hoort er nu op het scherm? Welke microfoon moet aan, op het juiste moment, bij de juiste spreker?’’ Het zijn kleine, maar onmisbare details, die de regisseur oppakt.

Belang Regisseur - Showcaller - copraloods - band - muziek

  1. Een regisseur heeft de rust om te improviseren

Je evenement is bij professionals in vertrouwde handen. Het is hun vak. Frans: “Door de jaren heen leer je als regisseur van je fouten. Ik weet hierdoor wat wel en niet werkt. Dat is een meerwaarde.’’ Als organisator weet je niet alles van het vak wat soms leidt tot onnodige fouten. Hij voegt toe: “Van een last minute verandering in het draaiboek sta ik niet meer te kijken. Ik ben gewend dat niet alles volgens plan gaat. Door mijn ervaring bewaar ik de rust. Rust die mij helpt te improviseren.’’ Als organisator kan het moeilijk zijn het programma los te laten, maar bij een professionele regisseur is dit in vertrouwde handen.

  1. Een regisseur vertegenwoordigt twee kanten

Een regisseur pakt het contact op met technici, artiesten, sprekers en hosts. “Ik spreek altijd het definitieve plan door met de klant. Met lastige vragen kan iedereen op en rondom het podium bij de regie terecht. Ze spreken mij aan, niet de klant. Jij wordt zo extra ontzorgd. Andersom geldt het ook: wil de organisator iets veranderen? Dan zet ik de juiste lijntjes uit. Zo vertegenwoordig ik twee kanten.’’

Entertainment - Belang Regisseur - Showcaller - copraloods - spreker -

  1. Een regisseur stelt iedereen op zijn gemak

Een regisseur heeft de rust om met iedereen te spreken. En belangrijker: om iedereen op zijn gemak te stellen. “Tijdens de technische doorloop geef ik betrokkenen tijd op het podium. Dankzij het regieschema weet iedereen wel wat ze moeten doen, maar oefenen voor het grote moment is cruciaal. Zeker bij onervaren sprekers helpt het om het podium en de setting te laten voelen. Ik wil dat iedereen op zijn/haar gemak is en wat laatste tips ontvangt.’’ Een regisseur weet wat alle betrokkenen nodig hebben om optimaal te presteren.

  1. Een regisseur bewaakt de repetitietijd

Evenementen zijn vrijwel altijd premières. Om het nog spannender te maken: de repetitietijd is kort. Er lopen vaak dingen uit, zoals het aankleden van de ruimte of het indekken van de tafels. Frans: “Als regisseur bewaak je de repetitietijd. Iedereen moet voldoende tijd en aandacht krijgen om te weten wat ze moeten doen.’’ Tijdens de doorloop worden de presentaties getest, de overgangen gerepeteerd, etc. Zo is tijdens het live moment niet alles meer helemaal nieuw. Alles is geoefend. Dan heerst bij iedereen het vertrouwen dat het goedkomt. Lachend voegt hij toe: “Ik doe het niet voor minder dan: check, check, dubbelcheck!’’

Delen: