8 Bijzondere vondsten in DeFabrique

Een tweede leven. Of misschien wel een derde, vierde of vijfde. In DeFabrique vind je ontelbare afgedankte materialen en objecten die een nieuwe plek hebben gekregen in de locatie. We kunnen er wel uren over praten. Daarom kun je alles over onze historie lezen in het jubileummagazine. Maar voor nu hebben we de meest opmerkelijke vondsten voor je verzameld.

1. NOODLANDING?!

Jaren geleden vloog dit Nigeriaanse vliegtuigje vol diamanten richting Amsterdam. Eenmaal geland werden de fonkelende stenen goed verkocht. En dat het toestel? Dat bleef kapot achter op Schiphol. Zouden de piloten weten dat hun vervoersmiddel al jaren schittert op het dak van één van onze locaties?!

Bijzondere vondsten

2. MISBAKSELS

Op verschillende plekken in DeFabrique vind je ze terug: de misbaksels. Verkeerd gebakken bakstenen die te ruw waren om nog te gebruiken in bijvoorbeeld de bouw. Niet voor onze grondlegger Jan van Eck. Hij kocht zeven trailers op en gebruikt de ‘buitenbeentjes’ op verschillende plekken in het pand. 

Bijzondere vondsten

3. SPECIALE LAMPEN

Organiseer je een congres, beurs of feest in de Perserij? Wat de reden voor jouw evenement ook is: een sfeervol ontvangst is altijd belangrijk. Daarom flikkeren in de ontvangstruimte deze lampjes in de muur. Dit zijn de voormalige landingsbaanlampen van Schiphol. Vroeger werden deze gebruikt om een start- of landingsbaan te creëren, tegenwoordig dienen ze als kick-start voor evenementen.

Bijzondere vondsten

4. KLOKSLAG

Onder de Havenloods verlies je de tijd nooit uit het oog. Hier hangt een voormalige stationsklok, gekocht op een veiling voor het goede doel. Een handige bijkomstigheid? We hoeven nooit aan de klok te pielen: de wijzers passen zich automatisch aan zomer- en wintertijd aan.

Bijzondere vondsten

5. KEDENG KEDENG

Deze locomotief werd vroeger door Strukton gebruikt om andere treinen te trekken. Na jaren trouwe dienst mag hij nu bij DeFabrique genieten van zijn pensioen. Hij staat op een toepasselijke plek: in de Spoorloods. Vroeger werden hier wagons geladen en gelost. 

Bijzondere vondsten

6. TOEN WAS ER LICHT

Kijk eens naar boven in de Spoorloods: hier hangt een enorme rij lampen. Vroeger voorzagen zij Station Amsterdam Centraal van licht. 

Bijzondere vondsten

7. WASSEN MAAR!

Wrijven, soppen, spoelen en drogen: onze eventbezoekers wassen op de meeste plekken hun handen in deze vrolijke wasbakken. Dit zijn de voormalige wasbakken van PTT Post. Eén en al nostalgie dus!

Bijzondere vondsten

8. EYECATCHER

Deze imposante kroonluchter komt oorspronkelijk uit een katholieke kerk in Amsterdam. Een boer uit Zeewolde had de eyecatcher gedemonteerd en bewaard op het erf. Na flink onderhandelen mocht hij mee naar DeFabrique.

Bijzondere vondsten
Fotograaf: Dan Taylor

Delen: