7 tips voor een geweldige brainstorm

Help! Inspiratie op, de helft van je collega’s is niet komen opdagen en alle markeerstiften zijn leeg. Herken je deze brainstorm fails? Met de volgende 7 brainstorm tips gaat het nooit meer fout.

1. Bereid jezelf en je co-brainstormers voor
In je uitnodiging voor de brainstorm omschrijf je duidelijk het onderwerp en stuur je artikelen, links of ander materiaal mee. Gaat de brainstorm bijvoorbeeld over een nieuw thema voor het aankomende interne evenement? Neem dan foto’s mee van vorig jaar, relevante artikelen over dit onderwerp of inspirerende voorbeelden van andere bedrijven.

2. Blijf bij je standpunt
Het lijkt ideaal: alle neuzen dezelfde kant op. Maar in een brainstorm beperkt dat nou juist de creatieve flow. Geef daarom iedereen de opdracht om zo lang mogelijk achter zijn idee te blijven staan.

3. Verander van omgeving
Ga eens brainstormen in het bos of op een picknickkleed. Doe het tijdens de vrijdagmiddagborrel en geef iedereen zijn favoriete snack. Door de vergadering op een onverwachte manier aan te kleden, krijg je gegarandeerd andere input.

4. Huur een externe motivator in
Hij of zij weet op welke knoppen hij moet drukken om meer los te krijgen, legt focus op de beste ideeën en kapt discussies af die niet relevant zijn. Bonus: met een externe partij is de kans op ruzie kleiner. Bekende namen in de begeleiding van brainstormsessies zijn Brainstormboosters en KreaNova.

5. Creatieve oefening 1: roept u maar!
Open de vergadering met een rondje ‘deel-je-slechtste-idee’, óók de baas doet mee. En hoe meer ideeën, hoe beter! Door even te lachen om en met elkaar, verlaag je spanning en wakker je creativiteit aan.  

6. Creatieve oefening 2: maak een woordenwolk
Persoon A zegt een woord en persoon B zegt het eerstvolgende woord dat bij hem op komt. Doe dit een paar rondjes totdat de woorden lekker spontaan opkomen. 

7. Creatieve oefening 3: begin de vergadering in stilte
Laat iedereen zijn ideeën opschrijven op memoblaadjes en plak deze tegen de muur of op een groot whiteboard. Doe dit in complete stilte Je mag net zoveel blaadjes plakken als je wilt en je mag ook bijdragen aan een bestaand idee van een ander. Doordat er niet direct kritiek geleverd kan worden op je idee, komen zelfs de meest verlegen mensen los.

Gebaseerd op 9 rules for a productive brainstorm.

Delen: