9 verschillende zaalopstellingen voor jouw evenement

Laten we eerlijk zijn: het organiseren van een evenement kan best overweldigend zijn. Van thema’s en activiteiten tot garderobe en catering, je wilt dat alles tip top in orde is. En dat begrijpen wij maar al te goed: de beleving van de gast staat voorop. Maar weet je dat de zaalopstelling ook een grote bijdrage levert aan deze beleving? Nu denk je misschien: welke opstelling werkt het best? Dat hangt af van jouw doel en doelgroep. In dit artikel hebben wij negen verschillende zaalopstellingen uitgewerkt, zodat jij straks een goede keuze kunt maken.

1. Theateropstelling

Staat er binnenkort een congres, ted-talk, training of presentatie op het programma? Dan zou je kunnen kiezen voor een theateropstelling (ook wel een plenaire opstelling genoemd). Deze opstelling wordt voornamelijk gebruikt als het evenement draait om het luisteren naar een spreker. Wij raden deze opstelling vooral aan als je een evenement organiseert voor een grote groep mensen. De theateropstelling bestaat namelijk uit rijen met stoelen. Er zijn geen tafels aanwezig, waardoor er veel ruimte binnen de locatie wordt bespaard. Dit zorgt ervoor dat jij met deze opstelling de meeste mensen kunt verwelkomen op je evenement.

Congres - Zaalopstellingen

2. Half Plenair

Je raadt het al: van plenair gaan we naar half plenair. En het is precies wat je denkt: de ruimte is half plenair opgesteld en half vrij voor andere invullingen (bijvoorbeeld catering). Ook voor deze opstelling geldt dat er rijen met stoelen staan, zonder tafels. Dus staat er binnenkort een bedrijfsfeest, training of congres op het programma? Dan kan je ook voor een half plenaire opstelling kiezen. Deze opstelling is zeker aan te raden als je meer ruimte wil voor catering, netwerken of een andere activiteit. Zoals je hieronder ziet, wordt onze Copraloods vaak op deze manier ingezet.

copraloods vacature op - en - afbouw - medewerker - Zaalopstellingen

3. Sitting dinner

Is het tijd voor gezelligheid en wil je met elkaar genieten van heerlijk diner? Ook daar is een geschikte opstelling voor! Een sitting dinner houdt in dat er tafels door de ruimte heen staan. Dit kan één lange tafel zijn, maar je kan ook kiezen voor kleinere, ronde tafels. Deze opstelling is voornamelijk bedoeld om interactie te stimuleren tussen je gasten. Er zijn meerdere mogelijkheden voor deze opstelling, waardoor er altijd iets te creëren is in de stijl van jouw evenement.

Zaalopstellingen Fotograaf: Nico-Alsemgeest

4. Kringopstelling

Bij een kringopstelling denk je misschien aan het voorstelrondje tijdens je studie. Maar wist je dat er meerdere functies zijn voor deze opstelling? Door het informele gevoel kan deze opstelling bijvoorbeeld bij trainingen, cursussen, subsessies of brainstorms gebruikt worden. Het prettige aan deze opstelling: iedereen kan elkaar aankijken. Zo creëer je een gelijkwaardig groepsgevoel.

Zaalopstellingen

5. Cabaretopstelling

Heb je het idee om een congres, cabaretshow, workshop, hackathon of een soortgelijk evenement te organiseren? Dan is de cabaretopstelling misschien wat voor jou! Bij deze opstelling is het idee dat er tafels met een aantal stoelen door de ruimte staan. Zo creëer je als het ware ‘groepjes’. Aangezien er een tafel staat hebben je gasten de ruimte om te schrijven of om drankjes en hapjes neer te zetten. Daarnaast maakt deze opstelling het makkelijker om te overleggen: ideaal dus!

Zaalopstellingen

6. Schoolopstelling

Deze opstelling spreekt eigenlijk voor zich. Er zijn een aantal rijen met tafels opgesteld waar twee à drie personen kunnen zitten. Voor een workshop, presentatie, training of cursus kan dit een goede opstelling zijn als je gasten ruimte nodig hebben om te schrijven en/of te overleggen. 

Zaalopstellingen

7. U-vorm 

Wil je een informele sfeer, maar is een kringopstelling net niet handig? Dan is er altijd nog de U-vorm! Het verschil met een kringopstelling is dat er één open kant is, waardoor een spreker de ruimte heeft om binnen de ‘U’ te lopen. Dit kan zorgen voor meer interactie met je gasten tijdens een presentatie of uitleg. Ook bij deze opstelling is het ideaal dat iedereen elkaar kan aankijken. Zo zorg je ervoor dat er makkelijk groepsgesprekken kunnen plaatsvinden.

Congres - Tweakers Development Summit - Zaalopstellingen

8. Lagerhuis

Wil je graag een hele andere setting? Dan kan je kiezen voor een ‘lagerhuis’. Dit houdt in dat je gasten tegenover elkaar zitten. Voorbeelden van deze opstelling zijn te zien bij een debat of een tv-productie (denk aan Ik Hou van Holland). Tijdens sommige evenementen kan het van toegevoegde waarde zijn dat mensen elkaar kunnen aankijken. Daarnaast kan het tijdens een debat, presentatie of spel de betrokkenheid en interactie vergroten.

Porsche Dealermeating - Kick-off - Kalvermelk - tribune - feest - Zaalopstelling

9. Arena-opstelling 

Als laatste hebben we de arena-opstelling. Deze opstelling kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Net als bij het ‘lagerhuis’, kunnen mensen elkaar aankijken. Het verschil is dat bij een arena opstelling er een cirkel of vierkant gecreëerd wordt door middel van zitplekken. In het midden staat een podium waar de invulling van het evenement plaatsvindt. De arena-opstelling creëert een gevoel van samenhorigheid, waardoor het de perfecte zaalopstelling is voor een bijeenkomst.

CDA Partijcongres -Zaalopstellingen

 

Delen: