Als hét festival voor organisatievernieuwers liet Chaos in de Orde zich niet zomaar uit het veld slaan in coronatijd. Initiatiefnemer Rachel Levi: “Juist nú was er behoefte aan verbinding en als event organisator kon je dit veilig faciliteren.” Eindstand: Chaos in de Orde ging door in hybride vorm. Rachel vertelt je hoe zij het organiseren van een hybride evenement heeft ervaren.
Nee, Chaos in de Orde! Een werkfestival voor organisatievernieuwers (in de dop) die willen veranderen, innoveren en een positieve beweging op gang willen brengen binnen hun organisatie. Naast keynotes van creatieve denkers ga je als bezoeker vooral zelf aan de slag tijdens workshops en activiteiten om met een hoofd vol ideeën weer naar huis te gaan.
Rachel: “In het begin leefden wij ook van persconferentie naar persconferentie. Het was even slikken dat we gasten dit jaar niet fysiek konden ontvangen op ons werkfestival.” Gelukkig betekent geen grote events niet dat er helemaal niks kan. “Ik vond het een zwaktebod om iets niet door te laten gaan omdat het anders loopt dan gepland. Chaos in de Orde staat voor vernieuwing en innovatie, dus waarom wachten? We laten zien wat er wel kan en stellen ons zo flexibel mogelijk op!”
De organisatie koos voor een hybride evenement. “Wij geloven erg in het neerzetten van een festivalsfeer. Een prikkelende omgeving helpt je anders te denken. Dat dit bij DeFabrique kan weten we. Onze vragen gingen vooral over techniek, dat is toch het meest abstract. Hoe kunnen we de mensen thuis een beleving bieden en welke techniek is daar voor nodig?”
Kunnen wij je helpen met een hybride evenement organiseren?
“We hebben onze wensen en de mogelijkheden doorgenomen met de techniekleverancier. Chaos in de Orde staat voor een echt actief programma. Het gevaar van een hybride evenement is dat de focus gaat naar de mensen in de zaal en de online kijkers niet betrokken en geactiveerd worden. Een passieve deelname is vermoeiend en niet inspirerend. Daarom hadden beide groepen een eigen programma met dagvoorzitter. Dat is gewoon nodig als je echt een toffe beleving wilt neerzetten. De opening met keynotesprekers was voor iedereen gelijk, maar daarna volgde een aparte programmering waarbij bezoekers actief aan de slag gingen in verschillende workshops. Om ook vanaf de bank de festivalvibe te voelen konden bezoekers thuis deelnemen via een speciaal online festivalplatform. Geen passieve livestream, maar een actief programma met workshops die helemaal op hen gericht zijn. Ook werden zij in de watten gelegd. Ik geloof in de magie van live. Als je die kan overbrengen op de mensen thuis kan er een mooie kruisbestuiving ontstaan.”
Waarom eigenlijk al die moeite voor twee programma’s? Rachel: “Er is (nog steeds) behoefte aan verbinding, inspiratie en contact met gelijkgestemden. Er zijn juist nu zoveel vragen over het veranderen van de organisatiecultuur. Ik geloof dat je dit zowel fysiek als online goed kan aanbieden. Een voordeel is ook dat voor mensen voor wie dit evenement een investering is nu tegen een lager tarief online kunnen deelnemen en als je van ver komt hoef je niet het hele stuk te reizen. En voor ons is het voordelig dat er online geen limiet zit aan het aantal kaarten.”
Hoewel Rachel Levi blij is dat ze inmiddels weer een live editie van het werkfestival heeft kunnen organiseren, komen de voordelen van een hybride evenement ook zeker naar voren. In het kort:
Lees snel verder!