Blog 15/09

“Chaos in de Orde staat voor vernieuwing en innovatie, dus waarom wachten?”

Als hét festival voor organisatievernieuwers laat Chaos in de Orde zich niet zomaar uit het veld slaan. Initiatiefnemer Rachel Levi: “Juist nú is er behoefte aan verbinding en als event organisator kun jij dit veilig faciliteren.” Eindstand: Chaos in de Orde gaat door! 20 november, DeFabrique, in hybride vorm. Rachel vertelt je hoe dit coronaproof event tot stand is gekomen.

ORDE IN DE CHAOS?

Nee, Chaos in de Orde! Een werkfestival voor organisatievernieuwers (in de dop) die willen veranderen, innoveren en een positieve beweging op gang willen brengen binnen hun organisatie. Naast keynotes van creatieve denkers ga je als bezoeker vooral zelf aan de slag tijdens workshops en activiteiten om met een hoofd vol ideeën weer naar huis te gaan.

Chaos in de Orde
Impressie 2019

HET KAN WÉL

Rachel: “In het begin leefden wij ook van persconferentie naar persconferentie. Het was even slikken dat we dit jaar geen 400 bezoekers konden ontvangen op ons werkfestival.” Gelukkig betekent geen grote events niet dat er helemaal niks kan. “Ik vond het een zwaktebod om iets niet door te laten gaan omdat het anders loopt dan gepland. Chaos in de Orde staat voor vernieuwing en innovatie, dus waarom wachten? We laten zien wat er wel kan en stellen ons zo flexibel mogelijk op!” 

UITDAGING

Naast fysiek aanwezig zijn in DeFabrique hebben bezoekers dit jaar de mogelijkheid om het evenement onLIVE te beleven. “Wij geloven erg in het neerzetten van een festivalsfeer. Een prikkelende omgeving helpt je anders te denken. Dat dit bij DeFabrique kan weten we. Onze vragen gingen vooral over techniek, dat is toch het meest abstract. Hoe kunnen we de mensen thuis een beleving bieden en welke techniek is daar voor nodig?”

MIX LIVE & ONLIVE

“We hebben onze wensen en de mogelijkheden doorgenomen met de techniekleverancier. Chaos in de Orde staat voor een echt actief programma. Het gevaar van een hybride evenement is dat de focus gaat naar de mensen in de zaal en de online kijkers niet betrokken en geactiveerd worden. Een passieve deelname is vermoeiend en niet inspirerend. Daarom hebben beide groepen een eigen programma met dagvoorzitter. Dat is gewoon nodig als je echt een toffe beleving wilt neerzetten. De opening met keynotesprekers is voor iedereen gelijk, maar daarna volgt een aparte programmering waarbij bezoekers actief aan de slag gaan in verschillende workshops. Om ook vanaf de bank de festivalvibe te voelen kunnen bezoekers thuis deelnemen via een speciaal online festivalplatform. Geen passieve livestream, maar een actief programma met workshops die helemaal op hen gericht zijn. Ook worden zij in de watten gelegd. Hoe en wat? Dat houden we nog even geheim! Ik geloof in de magie van live. Als je die kan overbrengen op de mensen thuis kan er een mooie kruisbestuiving ontstaan.”

Chaos in de Orde
Impressie 2019

VOORZIEN IN BEHOEFTE

Waarom eigenlijk al die moeite voor twee programma’s? Rachel: “Er is behoefte aan verbinding, inspiratie en contact met gelijkgestemden. Er zijn juist nu zoveel vragen over het veranderen van de organisatiecultuur. Ik geloof dat je dit zowel fysiek als online goed kan aanbieden. Een voordeel is ook dat voor mensen voor wie dit evenement een investering is nu tegen een lager tarief online kunnen deelnemen en als je van ver komt hoef je niet het hele stuk te reizen. En voor ons is het voordelig dat er online geen limiet zit aan het aantal kaarten.” 

Chaos in de Orde
Impressie 2019

COMMUNICATIE IS ESSENTIEEL

Twijfels over veiligheid op de eventlocatie heersen er volgens Rachel niet echt onder haar bezoekers. “Ik merk dat mensen elkaar juist graag willen ontmoeten. We zijn ook alweer wat langer op weg in deze 1,5-meter-samenleving, dus je ziet dat het kan. Het heeft ook te maken met communicatie vanuit jou als opdrachtgever. We vertellen duidelijk dat we in een klein gezelschap zijn en de coronaregelgeving goed kunnen handhaven. Daarnaast zijn mensen bij Chaos in de Orde zelf in charge. Ze mixen en matchen hun eigen programma. Ook vertellen we duidelijk dat je als bezoeker niet in een zee van lege ruimte zit. We gaan er een hele gezellige en intieme setting van maken. Het is nog steeds een festival, maar dan wat kleiner en ook online!”

 

Delen: