5 verschillen tussen een Unconference en Hackathon

Op het eerste gezicht vertonen de eventtypes Unconference en Hackathon veel overlap, maar er zijn ook belangrijke verschillen. We hebben de 5 belangrijkste opgesomd, zodat jij het eventtype kan kiezen wat het beste bij je doel past.

1. DOEL

Tijdens een Unconference staat een thema, vraagstuk of onderwerp centraal. Door ideeën en informatie te delen ontstaat er diepere kennis rondom het centrale thema. Het doel van een Hackathon is concreter: samen op een creatieve manier een probleem oplossen.

Unconference - Unconference organiseren

2. TIJDSDUUR

Als event organisator bepaal je in de voorbereidingsfase van je evenement zelf hoelang de Unconference gaat duren. Dit kan een hele dag zijn, maar een Unconference is ook geschikt als programma-onderdeel tijdens een evenement. Bij een Hackathon worden er juist binnen een vastgesteld aantal uren (8, 24 of 48 uur) ideeën ontwikkeld. De duur, intensiteit en betrokkenheid zorgen juist voor meer focus, betrokkenheid en een unieke sfeer.

3. TOEWIJDING

Beide eventtypes vragen om toewijding, maar wel op een andere manier. Bewegings- en keuzevrijheid zijn de kernprincipes van Unconference. Wanneer je als deelnemer merkt dat je tijdens een sessie niks leert of kan toevoegen, ben je verplicht de ‘law of two feet’ toe te passen. Oftewel: de sessie te verlaten en bij een andere sessie aan te sluiten. Hackathondeelnemers hebben ook bewegingsvrijheid, maar kunnen niet op dezelfde manier weglopen als iets ze niet (meer) inspireert. Een deelname aan een Hackathon vraagt toewijding en ook doorzettingsvermogen als het even tegenvalt. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar voor het team. Je behaalt samen succes.

4. INTRINSIEKE MOTIVATIE

Deelnemen aan een Unconference doe je echt voor jezelf: jij wilt leren en bepaalt welke sessies je wilt inbrengen en bijwonen. Stuk voor stuk dragen deelnemers hun eigen steentje bij om kennis te delen en verkrijgen. Een Hackathon doe je om in een team bij te dragen en voor de winst te gaan.

verschillen Unconference en Hackathon

5. NETWERKEN

Unconference is ontstaat vanuit de gedachte dat tijdens een congres de gesprekken bij het koffiezetapparaat het interessants zijn. Gasten zijn dus vrij om te gaan en staan waar ze willen. Netwerken is een essentieel element! Tijdens een Hackathon kun je ook in contact komen met andere mensen, maar ben je als deelnemer wel meer gefocust op je eigen team.

Delen: