9x materialen met een verhaal in DeFabrique

Dagelijks worden ruwe materialen met liefde hergebruikt in DeFabrique. Niet alleen bijzondere vondsten krijgen een speciale plek binnen de locatie, maar ook voorwerpen uit de tijd van de voormalige lijnolie- en mengvoederfabriek vind je hier terug. Met een creatieve blik geven we authentieke objecten een nieuwe plek of functie. Zo kunnen we een belangrijk stukje geschiedenis behouden en doorvertellen. Waar je die historie terugziet? Je leest het hier.

IN HET KORT: OVER DE VOORMALIGE FABRIEK

Kort na de Eerste Wereldoorlog zoekt de ondernemende Fries Tjeerd Jacob Twijnstra een locatie voor de landelijke afzet van zijn producten. In 1921 verrees daarom op een steenworp afstand van Maarssen een moderne fabriek voor de persing van lijnolie en de productie van veekoeken, genaamd UTD. De fabriek werd grotendeels ingericht en bemand door Friese arbeiders. In 1962 werd de productie van olie stopgezet en legde de fabriek zich volledig toe op het produceren van mengvoer. 34 jaar later werd de productie naar Deventer verplaatst en verloor de fabriek haar functie. Niemand was geïnteresseerd in het oude pand, totdat ondernemer Jan van Eck werd verleid tot een bezoekje. Stapsgewijs werd de oude fabriek omgevormd tot evenementenlocatie. De rest is geschiedenis. 

1. AFSPOELEN

De namen van onze locaties verwijzen naar de vroegere functie ervan. Zo heb je bijvoorbeeld het Douchelokaal, waar de authentieke douches nog aan de muur hangen. Na een dag zwoegen spoelden de fabrieksarbeiders onder deze douches het vuil van zich af.

Materialen met een verhaal

2. ZOALS HET KLOKJE THUIS TIKT

Kom je langs of ben je onderweg naar DeFabrique? Dan valt één ding je gelijk op: het torenhoge, witte gebouw. Voor de opslag van granen werd in 1960 een hoge silo gebouwd. De klok is je misschien ook wel eens opgevallen. De grote, gele wijzers vertellen je als sinds jaar en dag hoe laat het is. Een echt authentiek klokwerk dus.

Materialen met een verhaal

3. EVEN OPWARMEN

Deze verwarmingen komen uit de voormalige kleedruimtes van de fabrieksarbeiders. Hierop konden zij hun kleren drogen. 

Materialen met een verhaal

4. MAKKUMER TEGELS

In een van oorsprong Fries bedrijf kan echt Fries keramiek natuurlijk niet ontbreken. Op verschillende plekken in de fabriek vind je nog de Makkumer tegels van Koninklijke Tichelaar. Hint: kijk maar eens om je heen in de Kalvermelkfabriek. 

5. STOERE PLANTENBAKKEN

Tijdens de verbouwing van de oude fabriek hing er wel eens wat in de weg, zoals bijvoorbeeld deze silo’s. Maar weggooien? Dat is zonde. De silo’s werden doorgezaagd, pootjes eronder en voilà: je hebt een superstoere plantenbak. Een sterk staaltje circulair bouwen!

Materialen met een verhaal

6. GIGANTISCHE STOFZUIGER

De elevator is het boegbeeld van onze locatie. Deze gigantische ‘stofzuiger’ werd in de jaren vijftig geplaatst om kokosnoten uit schepen en vrachtwagens naar de opslagloodsen te zuigen. In deze periode ging de fabriek namelijk over op de productie van olie uit copra: de gedroogde kokosnootvrucht.

Materialen met een verhaal

7. HIGH VOLTAGE

Deze stoere stroomkast hing altijd al in de fabriek, hij heeft alleen een nieuwe plek gekregen. De stroomkast stuurde vroeger verschillende plekken in de fabriek aan, zoals bijvoorbeeld de kraan over de weg. 

Materialen met een verhaal

8. UTD

De fonkelende, gele letters op Silo 0 zijn sinds de komst van de Twijnstra’s meerdere malen vervangen. Nu staat er DFE: een afkorting voor DeFabrique Evenementenlocatie. De voormalige UTD-letters zijn in een nieuwe vorm gelast en geslepen.

werkwijze - materialen met een verhaal

9. TOILETTEREN IN EEN OUD OLIEVAT

Zelfs naar de wc gaan doe je tijdens een evenement in een stukje geschiedenis. De toiletgroep tussen de Copraloods en Smederij is gebouwd in een oud olievat. Deze was vroeger gevuld met 100.000 liter stookolie, dit werd omgezet in stoom om de hele fabriek aan te drijven. Fun fact: de ronde wasbak komt uit de oude doucheruimte van de fabrieksarbeiders.

7 geheimen van DeFabrique - materialen met een verhaal

Delen: