Nieuws 02/04

Van wijnfles naar drinkglas: Rebottled maakt circulariteit simpel

Sinds DeFabrique haar deuren opende, wordt er ingezet op een duurzame toekomst voor komende generaties. Eerlijke producten van lokale bedrijven en een kleine ecologische footprint zitten in het DNA van DeFabrique. Rebottled – op steenworp afstand van DeFabrique – past perfect bij deze gedachte. Dit Utrechtse bedrijf upcycled gebruikte wijnflessen tot drinkglazen.

Snijden. Polijsten. Drinken.

Rebottled is in 2016 opgericht en zet in op upcycling – producten een nieuw leven inblazen door ze te repareren of aan te passen – en recycling van wijnflessen tot drinkglazen en -flessen. Normaal wordt een wijnfles één keer gebruikt, weggegooid en gerecycled. Rebottled doet het anders. Zij slaan een groot gedeelte van het productieproces over door de wijnflessen door te snijden, te schuren en te polijsten om ze vervolgens direct als drinkglazen te verkopen.

 

Het inkorten van het productieproces levert een grote milieuwinst op en vertelt een verhaal waar DeFabrique achter staat. DeFabrique zet jaarlijks 11.000 flessen wijn om waardoor de noodzaak voor een duurzame afwikkeling steeds relevanter is. De samenwerking met Rebottled komt daarom als geroepen.

Rebottled - productlancering - smederij - circulair

 

“Elk jaar worden 440 miljoen wijnflessen na 1 keer gebruik gelijk weggegooid, terwijl bierflesjes met statiegeld tot wel 40 keer hergebruikt kunnen worden.” – Rebottled

Lokale samenwerking

De samenwerking wordt makkelijker gemaakt door de beperkte afstand tussen DeFabrique en Rebottled. De twee bedrijven zitten 1100 meter uit elkaar en zoals in de bovenstaande video te zien is, worden de flessen wekelijks met een elektrische wagen opgehaald. De eerste 1000 drinkglazen zijn inmiddels geleverd en zullen binnenkort in gebruik worden genomen.

Rebottled - productlancering - smederij - circulair
Rebottled viert feest tijdens de productlancering in de Smederij
Delen: