Nieuws 15/11

Terugblik: Chaos in de Orde 2022

Vooruitkijken, prikkelen, binnenstebuiten en achterstevoren denken: daar draaide het om tijdens Chaos in de Orde. Het werkfestival voor organisatievernieuwers vond voor de vierde keer plaats in DeFabrique. Collega’s Daniëlle en Aimée waren erbij en delen graag hun ervaring met je.

Wat is Chaos in de Orde?

Om te beginnen: wat is dit nou precies voor evenement? Chaos in de Orde is een initiatief van Huis van Verbeelding. Zij zien dat hoe we leven en werken verandert, maar dat dit ook voor onzekerheid zorgt. Het schuurt met de bekende werkwijzen. Dit evenement biedt daarom inspiratie en handvatten voor organisatievernieuwers (in de dop) die willen veranderen, innoveren en een positieve beweging in gang willen brengen binnen hun organisatie. Dit jaar was de hoofdvraag: hoe ziet het werken van de toekomst eruit?

“Er is meer ruimte tussen de regels dan je denkt” – Rachel Levi

Patronen doorbreken

Voor ons stoten twee vrouwen elkaar hard knikkend aan als de spreker vertelt over hoe belangrijk het is dat mensen binnen een organisatie gehoord worden. Bijna alle handen gaan de lucht in, wanneer de vraag wordt gesteld wie elke werkdag als eerste zijn mailbox opent. En er wordt hard geklapt als de dagvoorzitter vertelt dat we het vandaag helemaal anders gaan doen. Aimée: “Chaos in de Orde is een feest van herkenning. De organisatie raakt precies de juiste snaar met dit evenement. Ze spelen in op een pijnpunt wat veel mensen in hun werk voelen. Het is een verfrissend evenement, dat voor veel gasten als zeer welkom voelt.”

Chaos in de Orde 2022
Opening Chaos in de Orde

Wat kan jij doen?

“De focus ligt niet op ‘zeuren wat er allemaal niet goed is’, maar juist op wat je zelf kunt doen om te veranderen. Vooruit te gaan. Te innoveren en creativiteit toe te voegen aan een organisatie. Soms gebeurt dat in interactieve sessies over creatieve werkvormen, maar ook een spreker kan spannende vragen stellen en soms luister je met een koptelefoon op naar wat kinderen te zeggen hebben over werkende mensen.”

Practice what you preach

Wat je verkondigt, moet je natuurlijk ook zelf doen. Ben je eventorganisator? Ook dan is het super interessant om eens naar de invulling van dit evenement te kijken. Vooraf werden bezoekers op basis van een test ingedeeld in drie groepen die elk hun eigen programma volgden. Dit programma bestond uit drie verschillende onderdelen. Wel startte elk blok met een mix van theater, kunst en muziek. In elke ruimte deed je een silent disco-koptelefoon op en werd je meegenomen in verschillende verhalen. Zo vertelde kinderen bijvoorbeeld wat ze willen worden en hoe ze dachten over mensen die op kantoor werkten. “Dat lijkt mij heel saai, dat doe je alleen als je niet weet wat je wil worden”, antwoordde een jongetje. Daar moesten we om lachen, maar ergens was het ook confronterend. Want zeg nou zelf: hoeveel van je kinderlijke creativiteit heb je nog?

Chaos in de Orde 2022
Experience met silent disco-koptelefoon op

Het kind in jezelf

De kijk van de kinderen op bijvoorbeeld het werkleven kwam op verschillende plekken terug. Een mooie vergelijking met waar de dag om draaide: het kind in jezelf loslaten. Vrij denken en je creativiteit helemaal de vrije loop laten. Dingen zoals het tekenen van je eigen toekomstplan en het schrijven van een ‘not to do list’ verrasten.

Omdenken

Chaos in de Orde draait echt om patronen doorbreken en juist ook even stilstaan. Zoals spreker Merijn Twaalfhoven mooi zei: “Van richting veranderen is onmogelijk als je vaart hebt.” Vandaag stonden meer dan driehonderd mensen stil om vervolgens vooruit te kunnen kijken. Zij werden geprikkeld om meer te ‘spelen’ en daar ook collega’s in mee te gaan nemen. Om wat chaos in de orde te brengen!

Delen: