Nieuws 22/12

Tekstkunstenares verwoordt functie van monumentale mengvoederfabriek

Onze evenementenlocatie is gevestigd in de oude mengvoederfabriek van Ulbe Twijnstra en daar zijn we trots op. Omdat we bijna dagelijks de vraag krijgen waarvoor bepaalde ruimtes vroeger voor werden gebruikt, vonden we het tijd om dat op gepaste wijze zichtbaar te maken voor onze gasten. Tekstkunstenares José van Tilburg liet de Micromengerij herleven met een tekst van staal.

Roest
“Ik heb lang gezocht naar lettertypes die in de hoogtijdagen van de mengvoederfabriek werden gebruikt,” vertelt José. “Verder heb ik goed gekeken naar de ruimte en het materiaal van de tekst afgestemd op de meest prominente voorwerpen in de ruimte: de roestige kroonluchter en stalen deuren. Omdat de tekst op een plek hangt die behoorlijk koud kan worden, heb ik gekozen voor cortenstaal. Dat materiaal roest wel, maar het roest niet door.”

Nadat de letters door een graveerbedrijf waren uitgesneden, legde Van Tilburg ze een tijd in de regen om het oxidatie-proces op gang te brengen. Daarna lakte ze de voorkant om de antraciete kleur te behouden. De zij- en achterkant van de letters geven een roestbruine gloed.

Tekstkunstenares

Natuurlijk eindresultaat
Op de letters zijn draadstiften gelast die zo’n 4 centimeter diep in de muur vastgezet moesten worden. Klusjesman Harry boorde op 4 meter hoogte de gaten en vulde die met chemisch anker. “Dat droogt snel en is super stevig,” legt José uit. De letters hangen ongeveer even ver van de muur. “De afstand is precies de dikte van mijn vinger,” lacht ze. “Dat bleek de perfecte maatstaf te zijn voor een natuurlijk eindresultaat. Krijnie van Eck is het daarmee eens. “Het is net alsof de tekst er al jaren hangt.” Ook gasten hadden dat gevoel, vertelt José. “Ze vroegen of dit de originele letters waren. Dat vind ik een groot compliment.”

Unieke materialen
Sybren Ophof is erg blij met het resultaat. “José is een ware tekstkunstenaar die enorm secuur te werk gaat. Ze kiest unieke materialen om de teksten te realiseren en kijkt per tekst welk materiaal de sfeer van de ruimte het beste weerspiegeld. Ze kent DeFabrique goed en weet daardoor als geen ander hoe ze de ruimtes door middel van tekst kan laten herleven.”

Tekstkunstenares

Uitdagende opdracht
Van Tilburg is trots. “Ik vond het superspannend, omdat ik het snijden van de letters moest uitbesteden. Normaliter werk ik met textiel dat ik bij kan knippen. Nu ging er veel aandacht naar de voorbereiding: ik moest alles keer op keer meten en nameten. Gelukkig is het resultaat geweldig. Deze opdracht heeft me uitgedaagd nog meer uit mezelf te halen.”

Delen: