Blog 20/04

Eventmanager Robin Arlar: “Hier kan alles”

Als klein jongetje maakte Eventmanager Robin Arlar een deal met zijn beste vriend: later beginnen we samen een horecazaak. Die droom is nog onverwezenlijkt, maar zijn passie voor de branche gelukkig niet! “Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk.”

Robin vertelt: “Ik wist al jong dat ik de horeca in wilde. Ik ben aangestoken door mijn moeder, zij werkte in de keuken van een zorginstelling. Op woensdagmiddag mocht ik mee en dat vond ik geweldig! Ik hielp met afwassen en kon tegelijkertijd lekker ‘ouwehoeren’ met de koks.

OVER ROBIN ARLAR


Stilzitten? Dat is niks voor Robin (43). Altijd in beweging en het liefst met mensen om zich heen. Heeft hij even geluk, want met twee kinderen en een vrouw is het gelukkig nooit stil in huize Arlar. Een potje squash en tennis kun je hem altijd mee uitdagen. Maar met al dat horecabloed in zijn DNA brengt hij ook graag een avond door in de kroeg.

“Elke ruimte is uniek”

ZOEKENDE

Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, was studeren aan de Hotelschool een logische stap. “Ik liep onder andere stage in twee hotels, maar dat was het niet helemaal voor mij. Daarnaast werkte ik nog als oproepkracht bij een partycateraar, dat was ontzettend leuk!” Uiteindelijk rolde Robin bij de RAI de evenementenbranche in. “Na een aantal jaar in Amsterdam zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik werd getipt over DeFabrique.” Lachend voegt hij toe: “Ik had er nog nooit van gehoord, maar het team voelde meteen goed. En inmiddels is DeFabrique wel een begrip geworden.”

“Mij kan je alles vragen”

GEEN DAG HETZELFDE

Inmiddels loopt Robin alweer 15 jaar rond op onze industriële locatie. “Hoe ik het zo lang volhoud? De combinatie van afwisselend werk en een jong team. Het is leuk om met jonge mensen te werken, dat geeft energie! Daarnaast is geen dag hetzelfde! Die liefde daarvoor moet wel in je zitten. De ene keer sta je om zes uur ‘s ochtend in een zaal met duizend witte kuipstoelen en de andere keer werk je tot diep in de nacht tussen de feestende mensen. Ik vind het leuk om steeds andere settings te creëren binnen de locatie en gasten de illusie te geven dat het er altijd zo bijstaat.”

Robin Arlar

ONMISBARE SCHAKEL

Wat voor evenement je ook draait: als Eventmanager ben je altijd het aanspreekpunt voor de opdrachtgever en het eventteam. Robin: “Na het contact met onze Accountmanagers en Event Producers wordt het evenement overgedragen aan een Event Manager. Die staan tijdens het evenement klaar om alles in goede banen te leiden. Je bent een soort extra schakel tussen alle partijen. Vragen komen in de eerste instantie bij mij terecht. Ik zet die weer door naar bijvoorbeeld techniek, schoonmaak, EHBO of parkeerbegeleiding. Van kopietjes maken tot een terras naar buiten verplaatsen: je kan mij alles vragen en ik probeer het te regelen. Mij krijg je niet gek!”

PROFESSIONALISEREN

Met meer dan 2500 evenementen op de teller heeft Robin DeFabrique door de jaren heen flink zien groeien. “In het begin draaide je niet alleen een evenement, maar bouwde je deze ook zelf op en af. Door de jaren heen is het aantal afdelingen gegroeid en heeft iedereen zijn eigen taak. Maar: als er snel geschakeld moet worden staat iedereen binnen no-time klaar om jassen aan te nemen bij de garderobe of als een razende een setting om te bouwen. Uiteindelijk doe je het echt samen! Robin voegt toe: “Dat is ook echt de kracht van DeFabrique. Natuurlijk onderscheidt het pand ons, maar vooral ook de servicegerichtheid en gastvrijheid van dit team. We staan altijd klaar voor onze gasten en opdrachtgevers. Alles kan hier!”

“Het team voelde meteen goed”

BEGIN BIJ JEZELF

“Gastvrijheid begint ook echt bij jezelf. Jij moet het naar je zin hebben! Als je lol hebt in je werk, dan straal je dat ook uit naar de gasten. Dat is iets: dat kun je niet faken.” Hij voegt toe: “Daarnaast blijf ik het mooi vinden hoe mensen reageren op het pand. Hoe gaaf ze het vinden. Elke ruimte heeft ook echt iets unieks. Ik vind de Smederij altijd onwijs gaaf! Maar ook Silo 0: die is perfect voor feestavonden. En dat blijft toch echt mijn favoriete soort evenement. In Kalvermelk 1 zie ik nog kansen: zo’n bijzondere ruimte, daar kunnen we nog veel mee.”

Robin Arlar

RECHT IN HET HART

Of Robin na al die jaren nog te verrassen is?  “Ja, zeker wel! Het evenement van Het Vergeten Kind maakte wel indruk op mij. Dat was wel heel emotioneel: allemaal zulke lieve jongens en meisjes die al zoveel ellende hebben meegemaakt. Het zal ongetwijfeld komen doordat ik zelf vader ben, maar het greep mij erg aan!” Hij voegt toe: “Laten we hopen dat dit soort dagen, maar ook live evenementen in het algemeen snel weer kunnen. We gaan weer met elkaar knallen! En zolang de lol erin blijft, zit het wel goed!”

TIPS VOOR ANDERE EVENTMANAGERS

  • Bewaar altijd de rust;
  • Luister naar je opdrachtgever en gasten;
  • Denk in oplossingen;
  • Kan iets niet? Zeg het dan ook eerlijk;
  • Weet met wat voor bedrijf/organisatie/merk je te maken hebt;
  • Heb plezier;
  • Ken het draaiboek.

Robin Arlar

Delen: