Blog 14/09

Accountmanager Esmee Veldman: “Ik zoek altijd naar uitdagingen’’

De comfortzone? Dat is niks voor accountmanager Esmee Veldman. Vanuit haar Leeuwardse roots leerde ze altijd te zoeken naar uitdaging. DeFabrique is al sinds haar studententijd haar (werk)thuis. Een echte duizendpoot die alle hoeken en gaten van het bedrijf kent. Vorig jaar belandde ze uiteindelijk op Sales. Haar drive? “In één dag impact creëren, dat geeft een kick!’’

“Ik probeer altijd uit mijn comfortzone te stappen’’, vertelt Esmee. Die drive zit er al van jongs af aan in. “Ik woonde tot mijn 17e in Leeuwarden. Na de middelbare school wilde ik hier zo snel mogelijk weg, want er was weinig te doen.’’ Met een havo-diploma op zak vertrok ze naar de Randstad. Utrecht werd haar nieuwe thuis en de studie Docent Omgangskunde haar nieuwe uitdaging. “Ik leerde hier een medestudent kennen die bij DeFabrique werkte en ik zocht een baantje om mijn studie te betalen.’’ Je raadt het al: één plus één is twee: Esmee begon als eventmedewerker bij DeFabrique. “Door de flexibele uren was het top te combineren met mijn studie.’’ Lachend voegt ze toe: “Maar het was vooral heel gezellig! Ik werkte veel op feesten in Silo61. Met het team deed je in die tijd nog de opbouw, uitvoer en afbouw van een event, waardoor je soms half 7 ‘s ochtend pas weer met z’n allen op de fiets stapte.’’

Over Esmee


Esmee Veldman (29) is accountmanager bij DeFabrique. Een nieuwsgierige duizendpoot die gek is op dansen, zwemmen, fitnessen, hardlopen, theater en cultuur. Nog gekker is ze op etentjes met vrienden. Dit gezelligheidsmens vind je regelmatig op festivals en concerten, maar ook met een paspoort op het vliegveld. “Stedentrips inspireren mij enorm. Struinen, musea en lekker eten: dan ben ik echt gelukkig.’’

“In één dag impact creëren, dat geeft een kick!’’

KIJKJE IN ANDERE KEUKENS

De gezelligheid die het werk met zich meebracht, ontbrak voor Esmee in haar studie. “Ik miste het studentenleven. Ook mijn studie was anders dan verwacht. De focus lag erg op jezelf, terwijl ik de kant van het docentschap op wilde.’’ Ze koos ervoor een jaar Theater-, Film- en Televisiewetenschappen te volgen aan de Universiteit Utrecht. “Het was een heel gezellig jaar. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt. Daarna dacht ik wel: wat wil ik nu doen? Wat daagt mij uit?’’ Het antwoord op die vragen kwam niet 1,2,3. “Ik nam een tussenjaar en werkte fulltime.’’ Naast het werk bij DeFabrique voegde ze ook vrijwilligerswerk bij het Utrechts jazzpodium en schoonmaken in de thuiszorg aan haar CV toe. “Het schoonmaken zelf was niet boeiend, maar ik vond het leuk om bij veel mensen een kijkje in de keuken te nemen. De gesprekken met mensen waren inspirerend’’, vertelt ze. Na dit uitstapje besloot ze toch Omgangskunde weer op te pakken.

“DeFabrique’s kracht ligt in meedenken en flexibiliteit.’’

Esmee Veltman

DOL OP DOCENTSCHAP

“Ik wil wat ik leer direct toepassen’’, zegt Esmee. Omgangskunde oppakken bleek een goede zet, want de laatste drie jaar stonden in het teken van docentschap. “Het was een pittige studie. Op mijn 17e gaf ik al les aan 18-jarigen.’’ Ook werkte zij als assistent in het volwassenenonderwijs. “Nederlanders met een migratieachtergrond werden hier opgeleid tot receptioniste. Ik belde hen en beoordeelde dan hoe het ze afging. Dit was heel leuk, want de vrouwen waren erg dankbaar.’’ Later liep zij stage bij de studie Helpenden. “Deze studenten komen in de zorg terecht. Je hebt daar de hele dag contact met mensen en hierdoor moet je goed weten hoe je met een kwetsbare groep omgaat.’’ Als docent leerde Esmee studenten meer over dit persoonlijke contact, maar ze bracht jongeren ook veel bij over zelfreflectie. Wie ben je zelf? “Sociale vaardigheden die ik leerde op school kon ik overbrengen op mijn studenten. Dat vond ik ontzettend leuk!’’

KAUWGOM KRABBENDE KANJER

Na een Minor in Manchester startte Esmee als receptioniste bij de Kartfabrique. “Ik volgde tegelijkertijd als verdieping op mijn diploma de master Special Education and Needs wat focust op speciaal onderwijs.’’ Daarna ging het na zeven studentenjaren toch echt gebeuren: solliciteren. Esmee: “Sybren – directeur DeFabrique – vroeg ook om mijn CV. Ik had onderwijservaring en werd zodoende gevraagd een pilot te schrijven om het basisonderwijs bij Prison Island te betrekken. Dat heb ik gedaan en de pilot is echt gedraaid.’’ Hoe Esmee vervolgens op kantoor terecht kwam? “Tja dat is een grappig verhaal. Ik was na een festival in DeFabrique kauwgom aan het krabben en toen werd mij een baan als Event Producer aangeboden’’, lacht Esmee. “Ik moest er wel echt over denken, want dan liet ik mijn onderwijservaring achter.’’ Toch besloot ze het te doen en na een jaar maakt ze zich, tot op de dag dat je dit interview leest, zichzelf de functie Accountmanager eigen. En wat blijkt? Het werk heeft veel raakvlakken met Omgangskunde!

“Iedereen die hier werkt wil graag leren.”

WEG MET DE KADERS

“Het eerste wat ik leerde bij Sales is om de kaders weg te halen en out-of-the-box te denken. Bij Event Productie is alles al concreet en nu moest ik dat loslaten. Denken in mogelijkheden helpt klanten inspireren.’’ Het volgen van een gedragsstudie komt in gesprekken met opdrachtgevers goed van pas. Een gesprek moet duidelijkheid scheppen over wie je voor je hebt en wat het vraagstuk is.

Esmee Veldman

Esmee vertelt: “Ik geef geen les meer, maar wel advies. Ik wil weten: wat wil je nu echt?  Passen je wensen binnen de locatie? DeFabrique bestaat uit mensen die het beste met je voorhebben. We willen je event beter maken, daarom praten we over de dingen die er toe doen. Dat vergt soms veel doorvragen. Ook non-verbaal kun je veel aflezen. In één dag impact creëren, dat geeft een kick!’’ Vanuit huis leerde Esmee dat openheid belangrijk is. Ook als accountmanager. “Ruikt de locatie even niet lekker? Dan benoem ik het! Ik vertel nooit onzin. Mijn doel is om opdrachtgevers écht te ontzorgen. DeFabrique’s kracht ligt in meedenken en flexibiliteit.’’

ALTIJD IN ONTWIKKELING

Les twee vanuit huis: kijk kritisch naar jezelf en je ontwikkelpunten. “Ik moet worden uitgedaagd in mijn werk. DeFabrique is hiervoor de perfecte plek. Mijn kennis en mening worden gewaardeerd en ik krijg veel kansen. Iedereen die hier werkt wil graag leren. Gezelligheid onder collega’s is ook iets waarvoor je bij DeFabrique werkt.’’ Esmee daagt zichzelf uit door stagiaires te begeleiden. Iets wat compleet in haar straatje past! “Nu focus ik mij op een digitaliseringsproject. Versnelde processen zorgen dat wij datgene kunnen toevoegen aan evenementen waar we het beste in zijn: toegevoegde waarde.”

DE KRACHT VAN LIVE

Esmee ziet nog kansen genoeg. “Ik heb aan alle ruimtes al zoveel leuke herinneringen. We hebben ook een keer verstoppertje gespeeld in de locatie! Dat was geweldig. Boven Silo36 zit een enorm spannende ruimte met een prachtig uitzicht, daar kunnen we in de toekomst nog zoveel doen. Iedereen krijgt ook enorm veel energie van publieksevenementen zoals SOENDA Indoor,  fesTEAval of de Leuke Winterfestival. Van de creatieve festivals kunnen we veel leren. Er gebeurt zoveel. Dan zie je écht de kracht van live.’’

Esmee Veldman

TIPS VOOR ANDERE ACCOUNTMANAGERS:

  • Blijf in het hier en nu. Luister en praat niet iemand in een bepaalde richting;
  • Vraag door. Wat wil de opdrachtgever écht? ;
  • Wees kritisch en durf soms vragen te stellen die niet comfortabel zijn;
  • Oprecht interesse is het sleutelwoord;
  • Wees eerlijk, ook als je iets niet weet;
  • Stop altijd humor in een gesprek.

ANDEREN OVER ESMEE

Carmen: ‘‘Esmee is een goede gesprekspartner. Ze is analytisch en benadert hierdoor situaties met een frisse blik. Daarnaast kan ze goed luisteren en uitleggen waardoor ze opdrachtgevers en collega’s meetrekt in een verhaal. Je wensen worden uitgebreid in kaart gebracht en je moet niet bang zijn om de diepte in te gaan. Esmee doet net dat stapje extra voor je!’’

Kim: ‘‘Als opdrachtgever val je bij Esmee in een warm bad. Dat voel je aan alles! Ze blinkt uit in het écht luisteren naar klanten hun wensen en behoeften en weet dit perfect te vertalen in een tof concept. Door haar ervaring als Event Producer heeft ze al vele mooie evenementen mogen produceren en snapt ze het volledige traject. Echt een feestje om mee te werken!’’  

 

Delen: