5 break-out settings die interactie stimuleren

Opkomende eventtypes als Unconference leren ons dat gedragsverandering bij millennials vooral ontstaat als zij bewegings- en keuzevrijheid hebben tijdens een evenement. Ze bepalen zelf wat ze willen leren en leggen betekenisvolle contacten met andere bezoekers. Als event organisator stimuleer je dit door kleine break-out sessies te faciliteren. We zetten vijf break-out setting voor je op een rij die interactie tussen bezoekers stimuleren.

1. UNPANEL 

Bij deze break-out setting zet je vijf stoelen in een cirkel. Daaromheen zet je nog minimaal twee cirkels aan stoelen neer. Tijdens de sessie gaan experts over het onderwerp in de binnenste, dus kleinste, ring zitten. Gasten die de sessie bij willen wonen zitten in de cirkels daaromheen. In de binnenste cirkel is één stoel leeg. Wil je als bezoeker een vraag stellen? Dan loop je naar het midden en ga je op de lege stoel zitten. Let op, er zal altijd één stoel vrij moeten blijven in de binnenste cirkel. Wanneer iemand plaats heeft genomen op de lege stoel, bepalen de overige deelnemers samen wie er uit de binnenste cirkel zal stappen om er zo voor te zorgen dat er weer één stoel vrij komt. Deze setting is perfect om moeilijke onderwerpen aan te snijden doordat de deelnemers zelf aan kunnen geven hoeveel kennis ze hebben over het onderwerp.

Break-out settings

2. RAPID DEMOS 

Een rapid demos break-out setting is de manier om in een korte tijd veel mensen kennis te laten delen over een onderwerp. Bij deze setting wijst een facilitator tijdens de sessie steeds een deelnemer aan. De deelnemer krijgt dan vijf minuten de tijd om een presentatie, demonstratie of workshop te geven over het desbetreffende onderwerp. Niemand wordt hierbij overgeslagen en je zorgt er op deze manier voor dat de deelnemers van elkaar leren.  Deze sessie kan van een kwartier tot een uur duren.

Break-out settings

3. SPECTOGRAM 

Op zoek naar een interactieve manier om een onderwerp kritisch te bespreken? De break-out setting genaamd Spectogram kan hiervoor zorgen. De facilitator trekt een rechte lijn van tape op de grond en schrijf in het linker vak ‘eens’ en in het rechter vak ‘oneens’. Het midden van de lijn staat voor ‘neutraal’. Nu zal de facilitator vragen aan de deelnemers stellen, die daarna hun standpunt aangeven door in het juiste vak te gaan staan. De deelnemers moeten daarna hun standpunt ook uitleggen. In deze setting kan de facilitator er ook voor kiezen om de deelnemers vragen te laten stellen zodat ook zij de kans krijgen om de sessie in te richten.

Break-out settings

4. WORLD CAFÉ

De naam verklapt het bijna al, de setting World Café lijkt qua inrichting op een café. De ruimte is gevuld met tafels. Aan elke tafel is ruimte voor vier tot zes personen. Je wordt verwelkomd door een facilitator die uitleg geeft over het verloop van het World Cafe. In sessies van twintig minuten worden er aan elke tafel verschillende onderwerpen besproken. Als de tijd om is, blijft één persoon aan de tafel zitten en de andere deelnemers schuiven door naar de volgende tafel. De persoon die blijft zitten geeft de nieuwe groep een samenvatting van het besproken onderwerp. Daarna wordt er een nieuw gesprek gestart. Op deze manier kunnen de deelnemers inzichten met elkaar delen.

Break-out settings

5. APPRECIATIVE INQUIRY 

De laatste break-out setting is Appreciative inquiry waarbij de deelnemers vanuit een positief oogpunt doelen voor de toekomst kunnen bepalen. Een facilitator stelt deelnemers een vraag die gebaseerd is op de sterke punten van het bedrijf. Een voorbeeld is: welke succesmomenten hebben we gehad en wat kunnen we hiervan leren? Vervolgens doorloopt de groep drie fases: ontdekking, dromen en design. Bij ontdekking vraagt de facilitator aan deelnemers om positieve verhalen en momenten te delen met anderen rondom deze vraag. Bij dromen mogen zij een toekomstbeeld schetsen. Tot slot wordt er in de designfase bepaald hoe dit in de toekomst behaald kan worden.

Break-out settings

Delen: