Nieuws 09/06

Terugblik Cultuur in Actie: grootste demonstratie ooit

De ketendemonstratie Cultuur in Actie zit erop! Vanuit DeFabrique werd zeven dagen lang, tien uur per dag gelivestreamd om aandacht te vragen voor het belang van de culturele sector. Met 620.387 deelnemers op de teller is dit de grootste demonstratie ooit.

LUIDE STEM VORMEN

Omdat verzamelen op het Malieveld niet mogelijk was gebruikte Cultuur in Actie van 30 mei t/m 5 juni livestream als haar platform om een luide stem te vormen. Een van de initiatiefnemers Johanna ter Steege vertelde over het doel: “De culturele sector is hard geraakt door de coronacrisis. Via deze weg vragen we om een bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen we voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.”

STAMPVOL DIGITAAL MALIEVELD

Die luide stem kwam er! Bekend en onbekend Nederland kwam langs om te vertellen over het belang van cultuur en belangrijker: om namens hun achterban te tekenen. Van brandweerman Sam naar Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en van Simone Kleinsma tot Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland: allemaal tekenden ze voor hetzelfde doel. Het resultaat? 620.387 deelnemers & counting! Wil je ook wat doen? Je kan nog steeds de petitie tekenen via cultuurinactie.nl 

REURING IN DEFABRIQUE

7 dagen. 84 uur. 20 presentatoren. 267 mensen backstage. 421 gasten. En natuurlijk die 620.387 deelnemers op de teller. Ondanks de minder leuke aanleiding zijn we blij met de reuring en inspiratie die de hele week voelbaar was in DeFabrique. En hoeveel mensen er eigenlijk wel niet betrokken zijn bij een culturele productie als deze vertelt acteur Jelle Jan de Jong treffend in het onderstaande fragment.
Delen: