Blog 24/09

De invloed van kleur op jouw evenement

Draaiboek? Check! Catering? Check! Kleurkeuze? Uh… We staan er niet vaak bij stil, maar kleur heeft invloed op ons gedrag en beslissingen. Ook tijdens een evenement heeft kleur invloed op het overbrengen van de boodschap. In deze blog lees je alles over kleurenpsychologie en het slim toepassen hiervan op evenementen.

WAT IS KLEURENPSYCHOLOGIE?

Kleurenpsychologie gaat over welke invloed kleur heeft op het gedrag, de prestatie en stemming van mensen. Deze inzichten worden toegepast om met kleur het brein te beïnvloeden. Eigenlijk geeft kleur je informatie zonder daar woorden voor te gebruiken.

invloed kleur evenement
© Twycer / www.twycer.nl

BETEKENIS GEVEN AAN KLEUR

Het herkennen en interpreteren van kleur is een wisselwerking tussen de ogen en hersenen. Wanneer er licht op het netvlies valt krijgt je brein signalen voor een visuele prikkel. Tegelijkertijd ontstaat er bij de interpretatie van deze kleuren een emotionele ervaring. Er zijn grofweg drie manieren te onderscheiden waarop wij betekenis geven aan kleur:

  • Symbolische waarde: mensen hebben een bepaald gevoel – oftewel associatie – bij een kleur. Dit wordt vaak door een grote groep zo gevoeld.
  • Emotionele waarde: welk gevoel je bij een kleur krijgt is ook afhankelijk van eigen ervaringen.
  • Signaalwaarde: kleuren geven inlichtingen aan mensen. Denk hierbij aan verkeersborden of verschillende kleuren zuivelverpakkingen.

KLEURGEBRUIK OP EVENEMENTEN

Als event organisator is het goed om vooraf na te denken over kleurgebruik voor, tijdens en na het evenement. Kies niet alleen voor de huisstijlkleuren van het bedrijf, maar onderzoek welke kleuren het doel en de boodschap van de dag versterken. In de ruimtes van DeFabrique kun je bijvoorbeeld met één druk op de knop LED-verlichting van kleur veranderen. Je kunt deze kleuren natuurlijk ook doorvoeren in de aankleding van ruimtes en bij signing. Ook voor en na het evenement kun je je kleurkeuze doorvoeren in bijvoorbeeld uitnodigingen of in de aftermovie

invloed kleur evenement

KLEURKEUZE & DOELEN

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende doelen die je als event organisator kunt hebben voor het neerzetten van een evenement, de geschikte kleurkeuze en de betekenis hiervan. Hierbij is de volgende kanttekening belangrijk: de interpretatie van een kleur is uiteindelijk voor iedereen persoonlijk. Daarnaast kunnen kleuren ook negatieve associaties oproepen. Hou dit dus in je achterhoofd.

Doel: Samenwerken
Kleur: Oranje
Associaties: Nationale kleur, wordt gelinkt aan saamhorigheid, verbinding en positiviteit

Doel: Motiveren
Kleur: Rood
Associaties: Kracht, energie en beweging

Doel: Imago verbeteren
Kleur: Zwart of paars
Associaties: Kracht, verfijning en inspiratie

Doel: Relatiebeheer
Kleur: Geel
Associaties: Warmte, energie en vrolijkheid

Doel: Draagvlak creëren
Kleur: Groen
Associaties: Frisheid, rust en veiligheid

Doel: Kennis delen
Kleur: Blauw
Associaties: Verfrissend, betrouwbaar en stabiliteit

Delen: