Onze website maakt gebruik van cookies.
Foodmanager Barry doet zijn voorspellingen over het komende jaar. Welke foodtrends zien we in 2022? “We gaan terug naar de basis. Gerechten met pure ingrediënten, maar een wauw-factor aan smaak! En we denken niet alleen na over wat we eten, maar ook over wat we weggooien.” De onderstaande 8 trends staan op het menu.
Het belang van duurzaam leven wordt steeds duidelijker. Mensen doen er alles aan om bewust om te gaan met wat ze kopen en hoe ze het weggooien. Een mooie manier om gebruik te maken van je groenafval is composteren, wat helemaal past binnen de foodtrends van 2022. Snijresten van groente en fruit, koffiedik en brood vormen een voedzame compost die gebruikt kan worden om de bodem te verrijken. Er zijn meerdere bedrijven die dit proces voor jou uit handen nemen door het groenafval op te halen en tegen een vergoeding te composteren. Het bedrijf De Clique gebruikt compost bijvoorbeeld om oesterzwammen te kweken, waar onder andere weer oesterzwam bitterballen van worden gemaakt. Wanneer je deze bitterballen bestelt krijg je er als bedrijf korting op, je hebt immers zelf met je groenafval geholpen bij het proces!
Het eten van insecten is in Afrika en Zuid-Amerika al jarenlang een delicatesse. In Uganda worden sprinkhanen levend verkocht, om te laten zien hoe vers ze zijn. In Mexico worden ze getoast en op smaak gebracht met knoflook, limoensap en zout. Nederlanders vinden het maar een naar idee, insecten eten, maar eigenlijk brengt het alleen maar voordelen met zich mee. Insecten zijn onwijs voedzaam, ze gebruiken weinig grondstoffen, hebben geen antibiotica nodig om gekweekt te worden en ze zitten boordevol eiwitten en nutriënten. De smaak van gevriesdroogde of gedroogde sprinkhanen – die in Nederland verwerkt worden – is een stuk minder lekker, waardoor het eten van insecten niet populair is. Gelukkig zijn er ondertussen genoeg bedrijven die de insecten op een smaakvolle manier hebben verwerkt tot burgers, shoarma, gehaktballen of pulled sprinkhaanvlees. Genoeg opties om uit te proberen dus.
Sinds de komst van het coronavirus is stadslandbouw of urban farming een echte hype die alleen nog maar populairder wordt. In elke tuin, balkon of raamkozijn kan voedsel worden verbouwd, dus ook, in de grote drukke stad. Deze beweging past perfect tussen de foodtrends van 2022, omdat het duurzaam, milieubewust en puur is. Grote en kleine bedrijven en de gewone stadsbewoner verbouwen zelf een deel van hun groente en fruit, waardoor ze minder afhankelijk zijn van logistiek én minder CO2 uitstoten. Hoe dichter het voedsel bij de consument wordt gekweekt, hoe kleiner de afstand wordt wat het product moet afleggen.
Zoals we al een lange tijd weten beschadigt de huidige vleesindustrie onze planeet enorm. Broeikasgassen, mestproblemen, antibiotica en fijnstoffen zijn allemaal problemen die wij mensen veroorzaken door onze hevige consumptie. Vegetarisch eten of vleesvervangers zijn voor de meeste mensen bij lange na niet ‘the real deal’, waardoor de vleesindustrie blijft groeien. Kweekvlees lijkt hiervoor de perfecte oplossing, aangezien het geen vleesvervangers zijn, maar écht vlees. Vlees wordt dus vervangen door vlees, maar dan op een milieubewuste en diervriendelijke manier. Een kleine hoeveelheid cellen – 0,5 gram – wordt onder verdoving afgenomen bij een gezond en sterk dier. Deze cellen vermenigvuldigen zich met behulp van een groeimedium tot een echt volwassen stukje vlees, maar dan zonder de planeet of de dieren te beschadigen.
Als je iemand bent die er een gewoonte van heeft gemaakt om te bezuinigen op dierlijke producten, weet je het misschien niet, maar je bent een reducetariër én je gaat helemaal mee in de foodtrends van 2022. Net zoals het klinkt, is reducetarisme de praktijk van het verminderen van de consumptie van vlees, zuivel en eieren zonder ze volledig uit te sluiten. In plaats daarvan maak je meer doordachte keuzes als het gaat om het ingrediënt in bijvoorbeeld je tosti ham-kaas, door te kiezen voor producten zoals grasgevoerd vlees en weide gekweekte eieren. Ook pak je veel meer uit op de bereiding van groenten, zodat vlees een minder grote rol gaat spelen tijdens het diner.
De bewuste keuzes voor minder bewerkte producten schieten ook door naar onze liefde voor wijn. Natuurwijn is helemaal hot, want zoals de naam al verklapt, wordt er zo min mogelijk ingegrepen bij het proces van deze wijn. Pesticide, gekweekte gistculturen, filteren, klaren, aanzuren of aanzoeten zijn allemaal not done. Doordat deze wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier is gemaakt, gaat het jammer genoeg ook sneller over de datum, dus doordrinken maar!
Hibiscus – met zijn zoete, scherpe punch – schittert al in cocktails, dus het is geen verrassing dat het in de drankenafdeling verschijnt in gearomatiseerd water en ciders. In de foodtrends van 2022 verschijnt hibiscus ook in de vorm van spreads en yoghurt. Het plantje verlaagt de cholesterol en verbetert de bloeddruk, een onwijs gezonde én lekkere toevoeging in je eetpatroon dus.
Je voedsel laten rotten, maar dan op een goede en gezonde manier, hoe gek klinkt dat? Micro-organismen die goed zijn voor je darmen en je gezondheid ontstaan tijdens het fermentatieproces en geven het voedsel een nieuwe smaak. Fermentatie zorgt er ook voor dat het voedsel langer houdbaar is, gifstoffen worden verwijderd en gezonde voedingsstoffen worden toegevoegd, ideaal dus! Fermenteren is heel gemakkelijk thuis te doen met je favoriete groente, een weckpot, zout en de juiste temperatuur. Het heeft dus echt alleen maar voordelen, hoe fijn is dat?!
Kick-offs zijn het perfecte moment om teams een boost te geven en alle neuzen dezelfde…
Wat eten we vanavond? Die vraag horen we regelmatig. Maar: “Wat eten we volgend jaar?”,…
Een tweede leven. Of misschien wel een derde, vierde of vijfde. In DeFabrique vind je…
Tijdens een locatiebezoek op maat tonen we de mogelijkheden van ons historische pand. Wil je liever zelf de karakteristieke ruimtes ontdekken? Bekijk dan het locatie-overzicht!