7 Tips voor spreken op een online event

De eventbranche moest zich flink staande houden sinds de komst van het coronavirus. Vanaf maart 2020 is de ontwikkeling van online evenementen belangrijk geworden in de eventwereld. De verwachtingen zijn dat wanneer er weer live events georganiseerd kunnen worden, online events nog steeds zullen blijven.  Stel dat jij moet spreken op een online evenement, waar moet je dan allemaal op letten? Het lijkt makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Het is vergelijkbaar met het maken van televisie, daarom hier wat praktische tips voor als je op beeld moet verschijnen. 

1. Stem je kleding af op de setting

Stem je kledingkeuze af op de setting waarin je staat. Zorg dat je geen patroontjes, lijntjes of stippen draagt, dat gaat dansen op beeld. Daarnaast is de kleur van de kleding erg belangrijk. Bij het dragen van een vergelijkbare kleur als die van de achtergrond kun je wegvallen en vloekende kleuren is niet fijn om naar te kijken. Weet je niet in wat voor setting je terecht komt? Neem meerdere setjes kleding mee of overleg vooraf met de event organisator.  

Stoomerij - Studio - Zendertechnicus - Zender - Spreker - Daphne - Online open Locatiedag - Opnames (1)

2. Vermijd grote sieraden

Wanneer je moet spreken op een online evenement maak je veelal gebruik van een draadloze zender voor helder geluid. Zorg dat je tijdens de opnames geen grote oorbellen draagt. Deze kunnen tikken tegen de zender, waardoor het geluid kan gaan storen. Ditzelfde principe geldt ook voor andere grote accessoires zoals armbanden die tegen elkaar tikken of robuuste kettingen.

3. Zorg voor een extra laagje make-up

Zorg dat je matterende poeder draagt tegen het glimmen. Er staan felle lichten op je gericht waardoor met name punten zoals het voorhoofd opeens licht kunnen gaan geven. Extra make-up is essentieel om goed uit te komen op beeld. Vaak is er visagie aanwezig om jou klaar te maken voor de opnames. 

Studio - Smederij - Stoomerij - Daphne - Spreker - Video - Opnames - Online Open Locatiedag - Gimball - Telefoon

4. Contact met de camera

Probeer tijdens je presentatie in verschillende camera’s te kijken, dit kun je vooraf bespreken met de regisseur. Door in de camera te kijken voelt de kijker zich veel meer aangesproken en betrokken bij de livestream. De positie van de camera’s is in dit geval erg belangrijk om jou goed op beeld te krijgen. Door de afkijkcamera op ooghoogte neer te zetten hoef jij als spreker niet constant van boven naar beneden te kijken. Hierdoor blijft het beeld constant en dit is prettig om naar te kijken. 

5. Maak het persoonlijk

Ga in gesprek met live inbellers en laat de kijkers zich persoonlijk betrokken voelen bij het online event. Door een één-op-één ervaring te creëren met de geïnteresseerde bezoeker verhoog je de interactie en dragen de kijkers bij aan het maken van de livestream. 

Perserij - Congres - Online evenement - Digitaal evenement - Chaos in de Orde - Spreker - Subsessie - Techniek - Fotograaf_ Joni Israeli

6. Spreek dynamisch

In een online setting is het belangrijk om de middelen die je hebt heel bewust in te zetten om de aandacht en energie vast te houden. Eén van die instrumenten is je stem. Intonatie geeft betekenis aan gesproken zinnen en zorgt voor levendigheid. Articuleren is handig om beter volgbaar te zijn voor de kijker. Om dynamischer te presenteren kun je variëren in tempo. Als je regelmatig goed getimede stiltes laat vallen, kan het publiek beter de informatie verwerken en kom je zelfverzekerder over. 

7. Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg voor een floormanager/productieleider/regisseur die met jou meedenkt in de voorbereidingen. Er zijn veel mensen die niet gewend zijn om te spreken of te presenteren tijdens een livestream-uitzending. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Een goede begeleider stelt je op je gemak en zorgt dat het online event soepel verloopt. Door van te voren een script op te stellen weet je precies waar je aan toe bent.

 

Delen: