Nieuws 05/09

DeFabrique installeert zonnedak

Sinds een week schittert het dak van de Havenloods. 334 zonnepanelen zijn geplaatst om jaarlijks ruim 87.000 kWh aan stroom op te wekken, hetgeen genoeg is om energieneutraal evenementen te organiseren.

Zonnecellen

In samenwerking met het energiecollectief van industrieterrein Lage Weide heeft DeFabrique de mogelijkheden onderzocht. “Het advies voor het aantal panelen lag lager dan dat er nu op de Havenloods liggen. We wilden liever méér energie opwekken, dan minder,” vertelt directeur Allart van Eck.

Groene stroom

“Er is gerekend met 950 vollast uren, dat is de tijd dat de panelen optimaal functioneren. Het zou voldoende moeten zijn voor het dagelijkse energieverbruik. Voor de pieken in de avond kopen we nog groene stroom in, daar kan helaas nog geen accu tegenop,” aldus Van Eck.

DeFabrique installeert zonnedak

Zonnige investering

De investering in zonnepanelen is vooral genomen vanuit milieu-overwegingen. “Financieel is het rendement niet zo hoog, nog geen vijf procent,” vertelt Van Eck. “Maar het maakt je als bedrijf wel onafhankelijker in jaren van recessie. Het is prettig als je in minder vette jaren geen stroomrekening hebt. Daarnaast maakt het onze onderneming weer een stukje groener.”

Zonnecellen

Delen: