Vanwege het alsmaar groeiende aantal evenementen heeft opslagruimte de Zeepfabrique plaatsgemaakt voor nieuwe parkeerplekken. Deze zomer werd het pand in twee maanden tijd duurzaam gesloopt, zodat de meeste materialen kunnen worden hergebruikt.
“Van kuipstoelen tot Ulbe-bar en bewegwijzeringsborden, zo’n beetje ons hele interieur en rijdend materieel is opgeslagen in de Zeepfabrique,” vertelt directeur Allart van Eck. Hij staat op het inmiddels lege stuk parkeerterrein, tussen de laatste restanten puin. “De inventaris ligt nu in een groter, geïsoleerd pand twintig meter verderop. Dat gebouw is logischer ingericht en kan goed verwarmd worden, dus we zijn er op vooruitgegaan. De vijftig extra parkeerplekken die zijn ontstaan, hebben we hard nodig met onze overvolle evenementenagenda.”
De Zeepfabrique ontleent zijn naam aan zijn oorspronkelijke functie. Sinds 1942 diende het pand van waspoederbedrijf Viruly namelijk als zeepfabriek. Toen de familie Van Eck de UTD mengvoederfabriek zo’n 17 jaar geleden kocht, was de binnenhaven die tussen de Havenloods en de ‘Zachte Zeepfabriek’ lag al gedempt. Uitbreiding van het terrein was een logische volgende stap en direct na de koop werd het pand omgedoopt tot opslag. Na 75 jaar dienst is het gebouw gedemonteerd, om elders op het terrein nieuwe geschiedenis te schrijven.
“De authenticiteit die afstraalt van onze panden zit hem in de gebruikssporen van het materiaal. We gebruiken daarom liever geen nieuwe, maar zoveel mogelijk tweedehandse middelen. Het hek om het parkeerterrein komt bijvoorbeeld van een bedrijventerrein in Brabant en van de spanten van de Zeepfabrique hebben we onlangs een nieuwe gang tussen de Copraloods en Smederij gebouwd.”
Allart van Eck is trots op deze duurzame manier van slopen. “Een bijgebouw van de oude Zeepfabrique was compleet van staal. De onderdelen van dat pandje hebben we tijdens het demonteren genummerd, zodat we het op onze andere locatie, Vliegveld Twenthe, weer kunnen opbouwen. Daarmee besparen we ruim 30.000 euro en het is ook nog eens beter voor het milieu.”
Roldeuren, elektrakabels, verlichting, pilaren en stalen balken worden opgeslagen en herbestemd. Al het overige materiaal – zoals stenen, beton en oud ijzer – wordt binnen een straal van 5 kilometer gerecycled door Pouw en ProMetaal. “Het was onze missie om de hoeveelheid niet-recyclebare materialen te beperken en dat is goed gelukt!”