5 tips om de teamspirit te boosten

Hoe je de teamspirit verbetert? Waardering! Dat is de sleutel tot succes, zeker in de evenementenbranche. Van kantoor tot keuken: iedereen werkt harder wanneer ze zich gewaardeerd voelen. Hierdoor push je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s om het beste uit zichzelf te halen. Daarom hier 5 tips om de teamspirit te boosten:

1. Vier je successen   

Hoe laat je waardering blijken aan collega’s wanneer zij verspreid zitten over een heel kantoor, een hele evenementenlocatie of verschillende projectlocaties? Ook een saamhorigheidsgevoel is moeilijk te creëren wanneer er een fysieke afstand zit tussen collega’s. Gelukkig verkeren wij in het informatietijdperk waarin het nog nooit zo makkelijk is geweest om informatie, en dus ook successen, te delen. Maak een ‘Celebration’ kanaal aan waarin successen worden gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld op Slack of Whatsapp. Het is belangrijk om een kanaal te kiezen waar alle werknemers bij kunnen. Zo krijgen werknemers de collegiale schouderklop die ze verdienen en waardering voor hun harde werken.  

Katapultdag - Teamspirit boosten -

2. Leer elkaar – en elkaars werk – kennen

Een bedrijf valt of staat met personeel en de samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Dus wees trots op elkaar! Hoe je dat uitdraagt? Begin bijvoorbeeld met een teampagina op de bedrijfswebsite. Ook content bestaande uit persoonlijke verhalen kan een enorme toevoeging zijn. Bij DeFabrique doen we dat met de rubriek ‘Maak kennis met…’ waarin medewerkers vertellen over hun werk. Toch leer je elkaar het beste kennen als je met elkaar werkt. Slechts één dag meewerken kan al voldoende zijn om een inzicht te krijgen in de werkzaamheden die een collega uitvoert. Daarnaast leer je zo het bedrijf en haar mensen kennen. Kortom: het vergroot de teamspirit!

3. Maak problemen bespreekbaar

Werknemers moeten kunnen vertrouwen op hun leidinggevende. Wanneer een leidinggevende een werksfeer creëert waarin werknemers zich veilig voelen, stijgt de productiviteit en wordt het leerproces van medewerkers bevorderd. Wanneer er een angstcultuur bestaat en problemen niet bespreekbaar zijn heeft dit juist een negatief effect op de werknemers. Dit sijpelt vanzelfsprekend door in productiviteit en uiteindelijk in de klanttevredenheid. Het is in de evenementenbranche belangrijk dat je de klant ontzorgt. Dit is te bereiken als alle neuzen dezelfde kant op staan en er een gevoel van veiligheid en  controle heerst. Vraag werknemers wat hen dwars zit en maak problemen bespreekbaar.

Katapultdag

4. Bepaal samen waar het beter kan

Soms zijn er onderdelen van een team of afdeling die niet goed functioneren of die beter kunnen. Om een verandering te starten, moeten eerst alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat begint bij het gezamenlijk vaststellen van de dingen die beter kunnen. Doe dit met je gehele team. Maar waar begin je? Een handige tool die hierbij kan helpen is de Leadership Team Health Monitor van Atlassian. Bepaal samen waar jullie aan willen werken en probeer regelmatig bij elkaar te komen om de afgelopen periode te evalueren en nieuwe doelen voor de komende periode op te stellen.

5. Investeer in elkaars succes

Persoonlijke groei betekent ook groei voor het bedrijf. Hamer niet teveel op de cijfers, daar draait het niet altijd om in de evenementenbranche. Werknemers willen zichzelf ook op persoonlijk vlak blijven ontwikkelen. Geef elkaar de ruimte om doelen te definiëren en hieraan te werken. Werknemers krijgen zo het gevoel dat hun werk waarde heeft. Ze hebben de doelen immers zelf bepaald. En wat ook nog eens win-win is: het geeft iemand de mogelijkheid te groeien binnen de organisatie. Misschien is er wel een functie waar iemand haar ei beter in kwijt kan. Daarnaast zullen werknemers gemotiveerder zijn om harder te werken, kansen te benutten en zichzelf te laten zien. Goed voor het individu en goed voor de teamspirit!

Rijksoverheid

 

Delen: