Nieuws 31/03

DeFabrique bouwt aan circulaire keten met De Clique

Bij DeFabrique worden er behoorlijk wat kopjes koffie gedronken. Daarom kijken we graag naar hoe we kunnen verduurzamen. Zo schenken we sinds vorig jaar biologische koffie van Blue Mountain. Maar, wat moeten we met al dat koffiedik? De Clique bedacht daar de oplossing voor! Zij hergebruiken koffiedik om oesterzwammen op te kweken. Wat voor ons restproduct is, is voor De Clique een waardevolle grondstof. 

De Clique

Van koffiedik naar bitterbal

Oesterzwammen doen het maar al te goed op koffiedik. Als deze volgroeid zijn dan worden ze vers geserveerd en voor een deel gebruikt om ragout van te maken. Dat wordt vervolgens weer gebruikt om bitterballen mee te maken. Bitterballen die worden ingekocht bij een groothandel maken vaak al behoorlijke kilometers voordat deze uiteindelijk bij DeFabrique in de frituurpan liggen. Datzelfde geldt ook voor het koffiedik dat normaliter in de afvalbak belandt. Dankzij De Clique worden er heel wat minder kilometers gemaakt. Om van koffiedik naar bitterbal te komen wordt er maar 30,8 kilometer gereden, en dat allemaal in een elektrische auto. 

“Van Waste naar Taste dankzij De Clique”

Samenwerking

Foodmanager Barry: “Toen De Clique ons benaderde om samen te gaan werken hebben wij gekeken naar hoe wij dit mogelijk konden maken. Bij DeFabrique vinden we het erg belangrijk om te kijken naar hoe we die afvalstroom kunnen verminderen. Materialen worden hier zoveel mogelijk gerepareerd en hergebruikt, hoe gaaf dat we dat nu ook met onze etensresten kunnen doen!” Daarnaast is het erg tof dat ons koffiedik nu wordt gebruikt om een smaakvol product mee te maken. Bijna iedere gast wordt blij van een bitterbal en daar doen we het uiteindelijk voor. 

 

Delen: