Blog 11/06

Lokaal het Lekkerst: Gebak van Smolders

In de serie Lokaal het lekkerst stellen we vol trots onze lokale leveranciers aan je voor. We zijn namelijk dol op (h)eerlijke producten, zeker als die de footprint van de mens verkleinen. De mix van ambacht, familierecepten en kakelverse producten maakt Gebak van Smolders al meer dan 60 jaar een begrip in Utrecht en omstreken. Maak kennis met ‘internetbakkers’ Walther en Chantal Smolders.

Dat je zonder een fysieke winkel zo succesvol kan zijn, durfden Walther en Chantal twintig jaar geleden niet te hopen. “Mensen verklaarden ons voor gek. Bestellingen online regelen? Zonder winkel? Hoe dan?! Nu hebben we zelfs klanten die vanuit Almere helemaal hier naartoe rijden om onze oliebollen te kopen.”

“Automatiseren? Dat haalt de romantiek er vanaf!”

Gebak van Smolders
Walther & Chantal Smolders

GENERATIEGEHEIMEN

De bakkersfamilie heeft niet alleen een rijke smaak, maar ook een rijke geschiedenis die al veel verder teruggaat dan de twintig jaar als ‘internetbakkerij’. 65 jaar geleden richtte de eerste generatie Smolders een banketbakkerij op in hartje Utrecht. Hier legde opa Smolders de basis voor het familiereceptuur. “Onze appelbollen bakken we bijvoorbeeld nog steeds via dit recept. Tuurlijk gaan we met de tijd mee en experimenteren met nieuwe smaken, maar dit soort recepten bepalen de smaak van Gebak van Smolders en geven we van generatie op generatie door.”

DE START VAN DE INTERNETBAKKERIJ

Hoe Walther en Chantal uiteindelijk samen een ‘internetbakkerij’ gingen runnen? “Dat is nog wel een grappig verhaal!”, lacht Chantal. “We werkten al samen in de banketbakkerij op de Utrechtse Lijnmarkt. Ik moest stoppen met de Kappersvakschool vanwege kapperseczeem en solliciteerde op een vacature bij Smolders. Walther’s vader had de zaak inmiddels overgenomen en Walther zelf werkte er ook.” Ze zegt lachend: “In het begin vonden we elkaar maar niks. Nou, inmiddels wonen en werken we al 21 jaar samen!” De tweede generatie was zo betrokken dat er vijf man aan het roer stond. “Dat werkt niet, ook door andere visies.” De winkel op de Lijnmarkt werd patisserie Bond & Smolders en Walther en Chantal lanceerden vanuit Breukeleveen Gebak van Smolders. Op deze manier kon het stel zich helemaal focussen op bestellingen.

“Blije gezichten is het mooiste compliment dat je kan krijgen”

Nieuws - Gebak van Smolders

 

ZOETE INVAL

De Breukeleveense bakkerij bestaat uit twee ruimtes waar op grote werkbladen deeg wordt gerold, taarten kleurrijk gedecoreerd worden en de geur van versgebakken appelbollen zich als een razende door de ruimte verspreid. “Onze (schoon)vader had hier al het voorste gedeelte. Werd het te druk in de Utrechtse winkel? Dan ging hij hier appelbollen bakken.” Waarop lachend wordt toegevoegd: “Inmiddels is hij 76 en werkt hier nog twee dagen in de week. Hij kan nog geen afstand nemen.” Bij DeFabrique staat Gebak van Smolders vooral bekend om de verleidelijke donuts aan de Donut Wall en (jubileum)taarten.

“Groter is niet altijd beter”

VROEGE VOGELS

Terwijl de werkdag voor ons nog niet eens halverwege is, begint het team van Smolders langzaam met afronden en boenen. Chantal: “Wij starten half vier ‘s ochtends op, schillen de appels en wassen het fruit. Om vijf uur komen Ton en Jerry. Jerry begint met de koeken, donuts en het kleingebak, Ton met de taarten, Walther staat bij de oven en ik maak de fruitgebakjes. Om half zeven komt onze chauffeur Arjan. Samen pakken we alles in zodat de horeca voor negen uur wordt bevoorraad. De tweede rit leveren we bestellingen af bij kantoren. We bakken ook wel voor particulieren, maar zo’n 90 procent van ons werk is toch voor bedrijven. Vervolgens worden eventuele spoedjes opgepakt en dan is het alweer tijd voor de schoonmaak en administratie.”

“Elke appel schillen we zelf”

CIRKELTJE ROND

Verspilling? Daar zijn ze bij Gebak van Smolders niet zo van. “Geannuleerde bestellingen gaan naar een verzorgingstehuis in de buurt. De appelschillen komt een boer uit de buurt ophalen voor zijn varkens.” Om het cirkeltje helemaal rond te maken haalt het team ook fruit van dichtbij. “We werken met fruit van Boer Erik, die kwaliteit en versheid proef je terug in het product. Daarnaast houd je lokale ambacht op deze manier in stand.” Drie keer per week krijgt Smolders vers fruit. “Het komt direct van het land, wij maken het schoon en verwerken het in gebak. Je proeft het verschil gewoon tussen ambachtelijk en halffabricaat fruit. Elk gebakje gaat door onze handen om kwaliteit te borgen. Dingen automatiseren? Dat haalt de romantiek er vanaf!”

Gebak van Smolders

KLEIN MAAR FIJN

Groeien in vestigingen hoeft Gebak van Smolders niet. “Als kleine ondernemer moet je soms ook klein blijven om kwaliteit en ambacht te waarborgen. Groter is niet altijd beter.” Het stel voegt toe: “Onze kracht is dat we nauw betrokken zijn: we schillen zelf de appels en elk gebakje zien we voorbij komen.” Het team ontwikkelt nog elke dag. “Je krijgt van alle kanten inspiratie en na een middagje experimenteren heb je zo weer nieuwe smaaksensaties ontdekt.”

MEMORABEL GEBAK

“Geen dag is hetzelfde en sommige momenten zijn best een uitdaging. Zo maakten we onlangs voor één bestelling 10.000 petit fourtjes. En tijdens het 100-jarig jubileum van INretail in DeFabrique leverden wij 71 taarten in zes verschillende smaken.” Ook voor de oliebollen komen mensen van ver. “Het mooiste compliment dat je kan krijgen zijn de blije gezichten van mensen als je met de bestelling aankomt. Vooral als ze zeggen dat ze zich al de hele dag op het gebak verheugen. Daar doe je het uiteindelijk voor: de blije gezichten!”

INretail - Gebak van Smolders

 

Delen: