Blog 10/12

Lokaal het Lekkerst: Bistrobus

In de serie Lokaal het lekkerst stellen we vol trots onze lokale leveranciers aan je voor. We zijn namelijk dol op hun (h)eerlijke producten, zeker als die de footprint van de mens verkleinen. Maak kennis met de foodtruck Bistrobus. Vanuit hun rollende keuken serveren Jasper en Marion al zes jaar de meest smaakvolle gerechten. 

Nog voor lunchtijd verzamelt een groepje gasten zich rondom de Bistrobus. Zou het de dampende Thaise noedelsoep zijn of toch de auberginekleurige ‘Otje-bus’ die de show steelt? Het is een aantrekkelijk geheel en voor Marion en Jasper een avontuurlijke baan. “Geen dag is hetzelfde. De ene keer sta je warm en droog in bijvoorbeeld DeFabrique en de andere keer bereid je een vijfgangendiner in een modderig weiland.”

Bistrobus - Foodtruck

MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN

Dat Jasper in de horeca terecht kwam, was niet geheel toevallig. “Ik groeide op in een klein hotel in Zuid-Limburg. Van jongs af aan hielp ik mijn ouders in de keuken, met bedienen of bij het poetsen.” Lachend voegt hij toe: “En Marion is denk ik een natuurtalent! Nee, zonder dollen: in haar werk had ze altijd al veel contact met klanten. En we houden van koken.” De optie om in het meest zuidelijke puntje van ons land een hotel over te nemen viel toch snel af. Het mocht spannender, vrijer. Zo ontstond het idee voor de Bistrobus. “Foodtrucks waren in andere landen al hip, maar in Nederland nog niet. In 2013 besloten wij het avontuur aan te gaan.”

“Je kunt bij ons bestellen wat je wil”

EEN TWEEDE LEVEN

Stap één was natuurlijk het vinden van de juiste wagen. Een oude camper kreeg na vele reisjes en logeerpartijen een nieuwe bestemming bij Jasper en Marion. “We kochten in de winter een Citroën HY in slechte staat en restaureerden deze helemaal zelf tot een volwaardige foodtruck. Een keuken en verkoopluik waren hierbij essentieel. In de lente zijn we op pad gegaan met onze camper. Dit was het startschot van ons bedrijf.”

AFFINITEIT MET AUTO’S 

Het reizen met een camper uit 1970 brengt soms de nodige uitdagingen met zich mee. “We zijn een keer voor een klus naar de Bodensee gereden. We hebben tijdens de tocht van duizend kilometer maar één keer stilgestaan”, zegt Jasper lachend. Gelukkig slaat de paniek niet zo snel toe, want hij beschikt zelf over de nodige technische kennis. “Ik heb een tijd in het leger bij de technische dienst gewerkt, vandaar mijn affiniteit met auto’s. Er komt nog wel eens wat logistiek en inventiviteit bij kijken om optimaal ons werk te kunnen doen. Gelukkig vind ik het klussen aan de wagen hartstikke leuk.”

Bistrobus - foodtruck

VIER SEIZOENEN VLAMMEN

Het klussen gebeurt vooral in de winter, maar toch is een foodtruck minder seizoensgebonden dan je zou denken. “In het begin stonden we veel op festivals, maar nu doen we vooral cateringklussen. Tuurlijk zijn er minder drukke maanden, maar over het algemeen wordt ons werk minder seizoensgebonden. 

“Het is een avontuurlijke baan!”

DUURZAAM WERKEN

“Wat onze foodtruck uniek maakt is dat we ons niet focussen op één gerecht. Je kunt bij ons bestellen wat je wil: van Aziatisch tot Hollandse pot en van koffie tot vijfgangendiner. Wil jij Surinaams eten op je evenement? Dan eten wij thuis de hele week Surinaams om onze gerechten te verfijnen. Het vergt wat aanpassingsvermogen om het eten in elke setting goed voor te bereiden, maar dat maakt het nou juist zo spannend!” Jasper voegt toe: “Wij zijn verantwoordelijk voor het eten wat we op tafel zetten, daar zit ook vaak vlees in. Ik vind het belangrijk om vlees te gebruiken van dieren die zo goed mogelijk behandeld zijn. Het liefst kiezen we voor vegetarische opties. Duurzaamheid is voor ons echt wel belangrijk: ons wegwerpservies en bestek is biologisch afbreekbaar en we hergebruiken oude materialen om de bus op te knappen.”

EEN NIEUW AVONTUUR

De zaken gaan goed dus het stel heeft er inmiddels een tweede foodtruck bij. “We hebben ook een originele marktwagen. Deze was van een Franse slager. Hier ging hij mee naar de markt. Door de ingebouwde koelelementen kon hij de hele dag vlees verkopen. Dankzij de tweede wagen kunnen we weer groeien en we hopen die lijn in de toekomst voort te zetten.”

Bistrobus

 

Delen: