Blog 31/05

Lokaal het Lekkerst: NatuurBoeren Roomijs

In de serie Lokaal het lekkerst stellen we vol trots onze lokale leveranciers aan je voor. Wij zijn namelijk dol op hun (h)eerlijke producten, zeker als die de footprint van de mens verkleinen. NatuurBoeren Roomijs zet de melk van oud-Hollandse runderrassen opnieuw op de kaart. Maak kennis met maker Max van der Salm!

Wist je dat er minder Lakenvelderkoeien dan tijgers op de wereld zijn? Tijd voor verandering, vindt onze lokale leverancier Max van der Salm. “Als boerenzoon groeide ik op met oud-Hollandse runderrassen in de achtertuin. Het idee om van hun volle weidemelk een ijsje te maken spookte regelmatig rond door mijn hoofd.’’ Max’s roots leidde tot een oer-Hollands ijsconcept. “Dit ijs is een feestje voor mens, dier én de natuur!’’

“Met ieder hapje houd je het runderras in stand’’

NatuurBoeren Roomijs

MOEEE…IJLIJKE TIJD

Max: “Ik lever ook aan het Rijksmuseum. Als ik langs de landschapsschilderijen slenter zie ik de koeien uit mijn achtertuin op het doek staan. De beestjes verfraaiden eeuwen geleden al ons landschap, maar dat was niet alles.’’ Deze koeien zetten Nederland als zuivelnatie op de wereldkaart. Het belang van deze beestjes veranderde met de ontdekking van kunstmest en rijker voer. De behoefte aan hoogproductieve koeien die meer melk en vlees geven groeide. Het resultaat? De oer-Hollandse viervoeters kunnen de concurrentie niet bijbenen en worden nu met uitsterven bedreigd. Met dit nieuws in het achterhoofd besloot Max: “Ik ga een (h)eerlijk ijsje maken met de unieke melk van onder andere het Lakenvelder, Blaarkop en Brandrood rund. Vol en puur van smaak. Met ieder hapje houd je het runderras in stand.’’

NatuurBoeren Roomijs

HOLLANDS GLORIE

Max: “In 2012 startte ik een streekproducten groothandel. Mijn filosofie: inspelen op vraag en aanbod binnen de regionale markt. Zo kan ik lokale producten een groter podium geven.’’ En zeg nou zelf: alles van dichtbij is lekkerder. Zeker als je precies weet waar je eten vandaan komt. “Je moet je roots niet vergeten.’’ Vanuit deze gedachte popte het idee op om NatuurBoeren Roomijs te gaan produceren. De smaak maakt het verschil. “Deze koeien eten nog wat de natuur biedt en dat proef je. Er komt geen kunstvoer aan te pas. In het zachte roomijs proef je nog subtiel de variatie aan grassen en kruiden. Puurder krijg je het niet.’’ Jezelf verwennen voelt extra goed wanneer je weet dat je met elk ijsje de Hollandse natuur en de zeldzame runderrassen in stand houdt. ‘’Als je gaat zondigen, doe het dan goed’’, voegt Max grappend toe.

AMBACHT XL

Inmiddels staan er al 20 smaken op de teller. Of je nou een vanille-, stracciatella-, of pistacheliefhebber bent: Max heeft het. Ben je meer een experimentele ijsproever? Dan is drop misschien wel dé smaak voor jou. Het duurzame ijs wordt kakelvers bereid: “de verse natuurmelk maakt iedere ijsproductie uniek. Op basis van een aanvraag kom ik in actie.’’ Max is bij het hele productieproces nauw betrokken. “Ik haal de melk zelf op bij de Natuurboer en lever dit dezelfde dag nog af bij de ijsfabriek in Doetinchem. Dat zie je in de ijsindustrie eigenlijk niet meer.’’

“Voor mij is biologisch standaard’’

NatuurBoeren Roomijs

Beide partijen zijn onmisbaar voor het beste ijsje. Bij Natuurboeren bestaat minimaal 25 procent van de grond uit – inkoppertje – natuur. Ook dragen zij bij aan biodiversiteit. De koeien kunnen vrij grazen, daar trek je ook weer andere diersoorten mee aan. Het nauwe contact met partners maakt Max’s werk extra leuk. “Als ik het erf op rij, zie ik tussen de groene velden met dauwdruppels de koeien al grazen. Ze hebben de vrijheid, dat is goed om te zien en te proeven.’’ Als alle melk in de wagen gepompt is vertrekt Max naar Doetinchem. “De ijsfabriek verwerkt de melk op ambachtelijke wijze tot roomijs. Alle toegevoegde ingrediënten, zoals fruit, zijn ook puur en biologisch. Voor mij is biologisch standaard.’’ Enthousiast voegt Max toe: “Er zit zoveel liefde in dit product. Elke bak ijs wordt vervolgens met de hand afgevuld!’’

NOSTALGISCH IJSJE

“Vanille-ijs is én blijft mijn favoriet, die is zo puur. Met deze smaak is het allemaal begonnen: dat is de succesvolle basis van NatuurBoeren Roomijs.’’ Max: “Met dit product voeg ik direct waarde toe, daardoor ben ik supertrots op dit concept. Ik ben met niks begonnen. Het idee groeide vanuit mijn ideaal om een puur ijsje te maken, dat is gewoon gerealiseerd! Dat ik nu met een ‘simpel’ ijsje een bijdrage lever aan het behoud van de Nederlandse natuur en de oud-Hollandse runderrassen vind ik fantastisch. Met dit verwenartikel maak je iedereen blij.’’ Dromen voor de toekomst zijn er nog genoeg. Een assortimentsuitbreiding naar zuivel- en vleesproducten droomt hij stiekem al van. “Iedereen hecht steeds meer waarde aan goede voeding. Ik verbeter mezelf door naar gebruikers te luisteren.’’ Max heeft met het NatuurBoeren Roomijs een duidelijk doel: “Ik wil hét biologische ijsje van Nederland worden. Nationale bekendheid, dat is mijn doel. De smaak moet leven.’’

 

Delen: