Blog 11/05

Event Producer Berber Brouwer: “Als je één ding mist, dan zie je dat geheid!”

In 2006 kwam Berber Brouwer (34) werken bij DeFabrique als planner. In de afgelopen tien jaar is ze er even tussenuit geweest. “Ik miste al snel de hectiek van DeFabrique,” vertelt ze – en dus kwam ze terug. Als ervaren event producer wil ze in 2017 haar jongere collega’s gaan coachen om zo het kwaliteitsniveau naar een nog hoger level te tillen. Maak kennis met deze gedreven dame die van elke 8 een 9 maakt.

Berber heeft twee grote passies: hospitality en interieurstyling. “Tijdens mijn stage van de Hogere Hotelschool kon ik beide combineren als projectmanager op de afdeling Interior Design van NH hotels. Mijn stagebegeleidster was de geroemde Linda Pitcher. Samen hebben we onder andere Barbizon Palace gerestyled. Dat was geweldig!

Het gras bij de buren is niet altijd groener

Eenmaal afgestudeerd solliciteerde Berber bij DeFabrique en werd aangenomen als planner. “Onder de vleugels van Marloes Moes leerde ik alle ins- en outs van het plannen van een evenement en ik heb ook nog een tijdje op de salesafdeling gewerkt.” Een leerzame en hectische periode. Na een jaar wilde ze wel even wat anders; kijken hoe het er in de rest van de wereld aan toe ging. “Uit de 120 sollicitaties werd ik gekozen als nieuwe projectmanager van evenementenbureau De Wereld van Sophie. Ik was zo’n beetje verantwoordelijk voor het hele evenement, maar miste een team en de hectiek van DeFabrique.” Toen commercieel directeur Sybren voorstelde om weer terug te komen, greep ze die kans daarom met beide handen aan.

Interview Berber Brouwer

Van elke 8 een 9 maken

De planningsafdeling splitste zich al snel op en Berber werd Event Producer. “Mijn allergrootste drijfveer is om de klant blij te maken. Ik wil van elke 8 een 9 maken. Het is afhankelijk van de opdrachtgever hoe ik dat kan doen. Met een origineel cateringconcept bijvoorbeeld, of een advies voor een ludieke entree. De kunst is om heel goed te luisteren en te doorgronden wat een klant precies wil.” Haar doel? “Dat een opdrachtgever na anderhalf uur brainstorm met een grote glimlach ons kantoor verlaat in de overtuiging dat hij het coolste event ooit gaat organiseren.
Het grootste compliment is volgens Berber een klant die na afloop van een evenement meteen weer boekt voor volgend jaar. “Ongeveer 60 procent van de evenementen is terugkerend, dus we doen het goed!”

Tips van een ervaringsdeskundige

Ook uit het coachen van haar collega’s haalt Berber Brouwer voldoening. “Met mijn tien jaar ervaring kan ik het kwaliteitsniveau naar een hoger level tillen. De basis van DeFabrique scoort sowieso een dikke 8, maar met de juist skills kunnen we daar een vette 9 van maken.” Jonge Event Producers zijn volgens haar nog zo druk met het checken of ze wel alles hebben besteld, dat ze minder tijd hebben voor het stukje advies, wat misschien wel net zo belangrijk is. “Mijn tip is om je te verplaatsen in de gast en door zijn ogen het evenement in gedachten te betreden. Waar kan hij parkeren, hoe vindt hij de ingang, waar kan hij zijn jas kwijt en naar het toilet? Door dat proces langs te lopen zie je niks over het hoofd. En dat is belangrijk, want geloof me… als je één ding mist, dan zie je dat geheid!”

Elke dag is anders

Verveelt tien jaar bij hetzelfde bedrijf werken nu nooit? “Nee,” antwoordt Berber resoluut. “DeFabrique is elke dag anders! We faciliteren iedere dag andere soorten evenementen. Van beurzen tot congressen en hackathons. Sommige bedrijven organiseren zelfs een festival!”

Door de vele verschillende ruimtes past elk soort evenement hier, dat maakt mijn werk zo divers.”

Berber Brouwer Interview

Trots

Een voorbeeld van een evenement waar ze trots op is, heeft ze zo paraat. “Jarenlang organiseerden we het benefietgala van het Helen Dowling Instituut. We kregen veel vrijheid en konden op die manier laten zien waar we als locatie toe in staat zijn. Hetzelfde geldt voor de Lekkerland-organisatie die zich voor haar beurs ieder jaar laat verrassen met een nieuw concept.”

Korte lijntjes

“Wat zo uniek is aan DeFabrique, zijn de korte lijntjes die we met de verschillende afdelingen en de eigenaar hebben. Daardoor kunnen we snel schakelen en innoveren. We zijn ook gek op ombouwen. Dan gaat een groep van 1500 man plenair even lunchen om terug te komen in een geheel andere setting. Dat kan alleen als alle collega’s van kantoor even bijspringen.”

Ook met leveranciers heeft Berber Brouwer nauwe banden. “Oh, zonder Ramon Bijman….,” lacht ze met een zucht over de vaste techniekleverancier. “Zijn nummer ken ik als enige uit mijn hoofd.

Blijven doorontwikkelen

Niet alleen Berber zelf blijft zich doorontwikkelen, ook voor DeFabrique ziet ze genoeg kansen. “Ik ben vooral benieuwd naar de vlucht die de techniek de komende jaren neemt. De ontwikkelingen gaan zó snel. Laatst hadden we een evenement met een LED-scherm van 11 meter breed: fantastisch! Zelf wil ik vooral inzetten op procesverbetering door middel van software en coaching. Als we efficiënter kunnen werken, blijft er meer tijd over voor om de klant nóg blijer te maken.”

Anderen over Berber Brouwer:

“Berber is duidelijk en direct; je weet precies wat je aan haar hebt. Ze is professioneel en heel betrokken bij de evenementen die ze coördineert. In haar collega’s is ze geïnteresseerd en haar nuchtere kijk op het leven werkt relativerend.” – Event Producer Esmee Veldman

“Bij Berber weet je dat het goed komt. Ze is duidelijk, eerlijk en kent DeFabrique door en door. Omdat ze het event van haar klant goed kan visualiseren, mist ze nooit iets.” – Projectmanager Marketing Nicolien Nusselder

Favoriete plek:

“Kalvermelk 3. Ik zou hier heel graag mijn loft van willen maken, met open keuken. Heerlijk!”

Berber Brouwer Interview

Delen: