Blog 11/01

Event Producer Carlien Winter: “Je bent de spin in het web’’

Hoe meer uitdaging, hoe beter. Of het nou een bloemencorso of een evenement voor 2000 personen is: het resultaat geeft Event Producer Carlien Winter een kick! Ze kwam als stagiaire binnen en produceert nu, zes jaar later, de grootste evenementen. “Je moet oplossingsgericht zijn en kunnen schakelen bij verandering. Dat geeft mij energie in dit vak.’’ En uitgeleerd? Dat is ze nog lang niet!

Het vissersstadje Vollenhove plantte bij Carlien het evenementen-voorliefde-zaadje. “Havendagen, Keetweek, Bloemencorso en Tentfeesten: Vollenhove kent vele tradities en feesten.” Een echte speeltuin om in op te groeien. “Ik zou het zo weer over willen doen!”, zegt Carlien.’ En het Corso? Die oude liefde roest niet. “Ik doe dit al van kinds af aan, je groeit er mee op. Het is een stukje traditie. Iedere bewoner is er op één of andere manier bij betrokken.” In de zomer helpt Carlien één van de wagens opbouwen. “Voor de grote dag prik je soms de hele nacht door tot alle bloemen op de wagen zitten. Het geeft écht een kick als de bloemenzee af is!

Over Carlien


Carlien is Event Producer bij DeFabrique. Een harde werker met humor. Een echt gezelligheidsdier die zich graag onder de mensen bevindt. Ze is gek op voetballen, haar vriendinnen en een goed glas wijn.

RODE DRAAD

“Mijn droombaan was vroeger juffrouw’’, lacht Carlien. “Ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te leren en mijn kennis over te dragen.’’ De studiekeuzetesten op de middelbare school bevestigde dit. “Keer op keer bleek dat een combinatie van organiseren, evenementen, commercie en mensenwerk bij mij past.’’ Een docentenopleiding werd het niet, maar deze studie pastte volledig in het plaatje: Leisure Management in Leeuwarden. Niet geheel onverwacht, want ze werkte al meerdere jaren als allround medewerker op een landgoed waar bruiloften, feesten en partijen in sneltreinvaart plaatsvonden. De rode draad zette zich voort.

Carlien Winter

REIS-WIJS

Carlien: “Al voor mijn minor maakte ik kennis met DeFabrique.” Met een half jaar studeren in Thailand en Bali in het vooruitzicht zocht zij daarvoor al een stage. “Mijn stagecoach zei: DeFabrique is precies wat je zoekt. Ik ging op gesprek en al voordat ik naar het buitenland vloog was de stage op Event Productie rond.” Zes maanden van huis leverde veel op: “Van reizen en andere culturen leer je veel. Ik leerde ook mijzelf goed kennen. Wat mij erg is bijgebleven is dat Nederlanders zich over heel veel dingen, heel druk maken. Dat was in Thailand en Bali veel minder. Iedereen is een stuk relaxter. Stresspieken zijn in ons vak niet uitgesloten. Van de relaxtheid van de Balinezen kan ik in drukke periodes nog wel wat leren’’, zegt ze met een knipoog.

“Je bent de spin in het web die overal lijntjes heeft uitstaan en de controle moet houden.’’

RAZENDSNELLE GROEI

Vol motivatie begon zij daarna aan haar afstudeerstage bij DeFabrique. “Ik mocht vervolgens blijven als Junior Event Producer, waar Berber mij alle kneepjes van het vak leerde. Het startte met kleine events en dit werd steeds complexer.’’ Als een event doorgaat komt het concept bij Event Productie terecht. Afhankelijk van de complexiteit, tijd en eerdere connecties verdelen de producers evenementen. “Sales doet het eerste voorstel en bepaalt samen met de klant de locatie. Wij komen met de klant tot een concreet, uitvoerbaar plan die hun vastgestelde doelen bereikt. Door ruime kennis en ervaring kunnen we goed meedenken. Een event met impact: daar gaan we voor. ’’ Vervolgens maken Event Producers draaiboeken, tekeningen en leggen contact met leveranciers. “Je bent de spin in het web die overal lijntjes heeft uitstaan en de controle moet houden.’’

“Positieve feedback: daar ga je wel harder van lopen!”

HOUTEN JUBILEUM

Nu, in het houten jubileumjaar, ligt de uitdaging volledig op grote, complexe evenementen. “Die vind ik tof en uitdagend. In vijf jaar tijd heb ik veel kansen en mogelijkheden gekregen om dit te bereiken.” En wat is er dan zo leuk aan dit werk? “Alles!’’, roept Carlien overtuigend. “Als je hart ligt op deze afdeling, dan is het werk leuk. De minder leuke dingen doe je er dan gewoon bij. Het werk is zo divers. Je moet heel oplossingsgericht zijn en snel kunnen schakelen bij verandering. Dat vind ik leuk en daar krijg ik energie van! ” Voor DeFabrique is evenementen organiseren een dagelijkse routine. Ondanks dat is elk evenement uniek. “Ik leer elke dag. Het is fantastisch om met evenementen een meerwaarde te bieden voor de klant. Het is een perfect middel om mensen bij elkaar te krijgen en een boodschap over te brengen.’’

Carlien Winter

HECKTIEK IN DEFABRIQUE

Ondanks de voorliefde voor DeFabrique besloot Carlien er na twee jaar tussenuit te gaan. “Ik had altijd in mijn hoofd om weer terug te gaan naar mijn roots. Vol goede moed begon ik met werken in Zwolle. Al snel wist ik: ik mis DeFabrique en de reuring. Gelukkig kon ik terugkomen.’’ Het team beschrijft Carlien als work hard, play hard. Iedereen werkt erg hard, maar gezelligheid is ook erg belangrijk. “We doen dit als team, van begin tot eind. De toffe evenementen, de drukte die dit met zich meebrengt en kansen om te groeien, maakt me enthousiast’’, vertelt Carlien. Waar ze vijf jaar geleden Berber het hemd van het lijf vroeg, zijn de rollen nu anders. Zeker nu zij sinds een aantal jaar met veel plezier stagiaires begeleidt.

“Als vraagbaak op de afdeling til ik met tips een plan naar een hoger niveau.’’ Lachend voegt ze toe: “Ik denk dat ik ook wel een vrolijke toevoeging ben op de afdeling’’ De voorliefde voor kennis delen komt in het coachen helemaal naar voren. “Mega leuk om de ontwikkeling van ‘student’ naar ‘klaar voor de arbeidsmarkt’ te zien. Ik benadruk vooral eigen kwaliteiten en focus op het verbeteren van leerpunten.’’ Dit soort kansen zijn heel belangrijk voor Carlien. Zij wil uitdaging. “Anders verveel ik me snel. Beloning is ook fijn, dat hoeft niet altijd in geld. Een schouderklopje voor hard werken is ook al belangrijk. Positieve feedback: daar ga je wel harder van lopen!’’

‘’De kick dat alles loopt zoals je het bedacht hebt, daar doe je het voor. ’’

CHARMANT PAND

Het pand heeft al charme van zichzelf. Carlien: “Wat ik stiekem heel leuk vind is dat het pand zo afwijkend is. Het heeft veel haken en ogen, wat de productie van evenementen uitdagender maakt.’’ Zeker bij grote events. En die heeft zij op haar naam staan. “Ik word altijd heel gelukkig van mega producties waar elke ruimte van de locatie wordt benut.’’ Lachend zegt ze: “Tijdens de opbouwdagen valt alles waar je maanden mee bezig bent geweest als een puzzel in elkaar. Dat geeft een kick! De kick dat alles loopt zoals je het bedacht hebt, daar doe je het voor.’’ De Accenture Innovation Awards zijn een jaarlijks hoogtepunt. “Dat is zo fantastisch om te organiseren, het is heel groot en complex. Echt een uitdaging!’’

Events zoals het Mentelity Gala zijn ook mooi, omdat je meewerkt aan een goed doel. “Dat vind ik heel dankbaar werk. Er zit zoveel liefde en persoonlijk aandacht in zo’n gala. Je wil daar aan meewerken en er energie in stoppen. Het maakt niet uit dat je wat overuren maakt. Samen met een topteam produceerde ik ook twee keer De Gouden Giraffe. Daar ligt een hele andere druk op, want je moet iets neerzetten voor de hele branche. Ik ben op dit vlak nog niet uitgeleerd.’’ In drukke periodes spookt de gedachte echt wel is rond: ‘Waar doe ik het voor?’. Carlien voegt toe: “Als je het resultaat ziet, dan was het het allemaal waard. Ik kan gelukkig goed werken onder druk.”

STIP AAN DE HORIZON

“DeFabrique is geen standaard evenementenlocatie. Gasten komen in een andere omgeving en worden geprikkeld.” Je wordt uit de sfeer van de dagelijkse werkplek gehaald. “Tel daarbij op dat we flexibel zijn, ontzorgen en meedenken. We willen nét dat stapje extra zetten.’’ En wat zou Carlien doen als ze voor één dag de sleutel kreeg? Makkie! “Dan organiseer ik een mini-Lowlands met allemaal stages én ruimtes waar je lekker kunt eten.” 

TIPS VOOR ANDERE EVENT PRODUCERS

  • Speel het evenement van binnenkomst tot vertrek af in je hoofd om te kijken of je niks vergeten bent;
  • Blijf altijd jezelf. Als je een rol speelt kom je er niet;
  • Wees eerlijk over mogelijkheden en beperkingen.
Delen: