Blog 03/12

Teambuilding in coronatijd? Organiseer een Unconference!

2020 vraagt veel van je team(s). Hoe behoud en versterk je in deze tijd onderlinge banden? Met teambuilding natuurlijk! Laat de Escape Room en stormbaan even links liggen en ga eens voor een inhoudelijk event: Unconference. Dit eventtype geeft jouw collega’s de microfoon, laat ze shinen, samenwerken en van elkaar leren. Hieronder lees je alles over het organiseren van een Unconference.

UNCONFERENCE IN HET KORT

Tijdens een Unconference zijn de deelnemers in charge. Deze ‘niet-Conferentie’ kent geen vooraf bedacht programma. Een strakke voorbereiding is wel vereist. Het vraagstuk wordt toegelicht waarna collega’s hun inzichten en kennis gebruiken om verschillende kennis-, brainstorm- en discussiegroepen te organiseren en bij te wonen. Iedereen draagt zijn steentje bij aan het ter plekke gevormde programma. 

Unconference - Unconference organiseren - teambuilding coronatijd

WAAROM HET WERKT

Harrison Owen is met zijn theorie over de Open Space Technology de grondlegger van Unconference. Tijdens een congres merkte hij dat bezoekers de meeste energie haalden uit de gesprekken met elkaar, bij het koffiezetapparaat. Hij betoogde dat bewegings- en keuzevrijheid positieve invloed hebben op het betrokkenheidsgevoel van bezoeker, wat weer wordt omgezet in een enthousiaste en proactieve houding. De input en kennis van bezoekers hoort dus voorop te staan bij een effectieve meeting. Maximale gedragsverandering bereik je als bezoekers de inhoud bepalen.

TEAMBUILDING TOT DE MAX

Jij bepaalt het vraagstuk of onderwerp van de Unconference en regelt de voorbereiding, je team doet de rest. Samenwerken en een proactieve houding is een vereiste om deze dag succesvol te laten verlopen. Ook geef je medewerkers de kans van elkaar te leren, wat zorgt voor onderlinge waardering. Het zelf aandragen en geven van sessies zorgt ervoor dat medewerkers kunnen shinen en zich gehoord voelen. Juist ook degenen die tijdens een ‘normale’ vergadering de kat uit de boom kijken. Persoonlijke vaardigheden ontwikkelen is waar het om gaat. Vergeet niet dat je naast de inhoudelijke sessies ook rustmomenten hebt waarop je collega’s op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zo kunnen ze ook op persoonlijk vlak van elkaar leren. Tot slot heb je aan het einde van de dag een conclusie waarop je de komende periode verder kunt bouwen.

 teambuilding coronatijd
📸.: Joni Israeli

ONLINE UNCONFERENCE

Kun je een Unconference organiseren in een tijd waarin thuiswerken de norm is? Jazeker! Natuurlijk zal het anders zijn dan ‘normaal’, maar inmiddels zijn we allemaal pro geworden in omschakelen. Je locatie is belangrijk, dus in dit geval moet je nadenken hoe je een opening, subsessies en dagafsluiting online kan faciliteren. En wellicht stream je om te vernieuwen toch vanuit een gehuurde locatie in plaats vanuit huis.

Delen: